Cara Menghantar Dokumen Dari PC ke Mesin Faks

Walaupun e-mel telah menggantikan mesin faks sebagai kaedah paling berkesan untuk menghantar dokumen dalam jarak jauh, anda mungkin masih perlu menghantar faks kepada seseorang. Microsoft Office mempunyai pilihan terpasang untuk mengeksport dokumen ke pilihan perkhidmatan faks berasaskan Internet, yang meneruskan dokumen anda ke mesin faks penerima. Untuk membuat ini berfungsi, anda mesti terlebih dahulu aktifkan faks Internet Office di Windows dan mendaftar dengan perkhidmatan faks Internet.

Mengaktifkan Faks Internet

1

Buka Panel Kawalan pada PC anda dengan mengklik ikonnya di menu Mula.

2

Klik "Program dan Ciri," diikuti dengan "Hidupkan atau Matikan Ciri Windows."

3

Pilih "Perkhidmatan Cetak dan Dokumen," dan kemudian tandakan kotak "Faks dan Imbas Windows". Klik butang "OK" untuk menyelesaikan.

Daftar Dengan Perkhidmatan Faks Internet

1

Lancarkan penyemak imbas Web anda dan pergi ke laman web perkhidmatan faks Internet yang serasi dengan Office. Sehingga April 2012, ini termasuk InterFAX atau eFax.

2

Klik butang pendaftaran dan masukkan butiran yang diminta untuk mengatur langganan faks Internet.

3

Pilih pilihan untuk mengaktifkan perkhidmatan faks Internet anda di Microsoft Office. Ini membolehkan Office menghantar secara automatik sebarang faks ke akaun anda di perkhidmatan faks Internet. Kotak dialog dibuka meminta izin untuk memasang fail pendaftaran di PC anda.

4

Klik butang "Jalankan", dan kemudian butang "Benarkan". Klik butang "Ya" di kotak dialog Editor Registri, diikuti dengan butang "OK". Pindaan dibuat pada fail pendaftaran PC anda yang memerintahkan Office untuk menghantar faks.

Menghantar Faks Dari Microsoft Office

1

Buka dokumen anda aplikasi Microsoft Office yang sesuai, dan kemudian klik butang "Office" di sudut kiri atas skrin.

2

Pilih "Faks Internet" dari menu Hantar. Mesej e-mel dibuka dengan dokumen anda dilampirkan sebagai fail gambar.

3

Ketik nombor faks penerima di bahagian Kepada dan klik butang "Hantar". Office menghantar e-mel ke perkhidmatan faks Internet, yang kemudian meneruskannya ke mesin faks penerima.