Bolehkah Anda Melakukan Spreadsheets pada iPad?

IPad Apple mempunyai aplikasi spreadsheet Numbers sendiri dan menyokong aplikasi Excel Microsoft, yang mana kedua-duanya sangat senang ketika pengguna ingin mengerjakan spreadsheet pada iPad. Aplikasi berbeza yang boleh anda pilih untuk digunakan dengan spreadsheet bergantung pada sama ada anda membuat dan mengedit spreadsheet, membagikannya atau hanya melihatnya.

Mengedit dan Membuat Hamparan

Untuk membuat atau mengedit spreadsheet di iPad, anda memerlukan aplikasi penyuntingan spreadsheet. Di sini anda mempunyai beberapa pilihan, termasuk Nombor untuk iPad, yang dimiliki dan diedarkan oleh Apple; Dokumen Yang Akan Dihantar; aplikasi Helaian Google, yang merupakan sebahagian daripada Google Drive; dan Microsoft Excel untuk iPad, yang memerlukan langganan Office 365. Terdapat juga banyak pilihan lain dari penyedia pihak ketiga. Kos aplikasi ditentukan oleh aplikasi yang anda pilih.

Banyak aplikasi percuma, tetapi beberapa aplikasi dengan lebih banyak ciri berharga lebih awal. Walaupun begitu, aplikasi seperti itu mungkin terhad kerana mereka tidak dapat menampilkan semua elemen dari spreadsheet Excel yang asal, atau mereka mungkin kehilangan data dan format dalam terjemahan dari perisian komputer ke aplikasi iPad.

Melihat Spreadsheets pada iPad

IPad mempunyai kemampuan asli untuk melihat spreadsheet menggunakan Numbers, yang bermaksud anda tidak perlu mendapatkan aplikasi khusus lain untuk tujuan tersebut. Anda hanya perlu menghantar hamparan kepada diri anda sebagai lampiran e-mel atau memindahkannya ke iPad anda dengan bantuan aplikasi yang sesuai dan serasi atau mengaksesnya di iCloud atau lokasi perkongsian awan yang lain. Selagi anda hanya melihat spreadsheet, anda tidak perlu bimbang untuk mendapatkan perisian tambahan dan seharusnya dapat melakukannya dengan mudah dengan iPad anda langsung dari kelelawar. Cukup klik dua kali fail yang dilampirkan dalam e-mel, dan ia akan dibuka di Numbers di iPad.

Faedah Menggunakan iPad Anda untuk Spreadsheets

Mampu bekerja dengan spreadsheet di iPad anda adalah cara mudah untuk kekal produktif semasa anda dalam perjalanan. Anda boleh bekerja dengan dan merujuk pada hamparan sama ada anda berada di pejabat, di rumah atau dalam perjalanan perniagaan. Anda boleh membuat spreadsheet baru dan mengeditnya mengikut keperluan. Keseluruhan sistem membantu anda memindahkan kerja dari komputer di tempat kerja ke sistem rumah anda atau sebaliknya, berdasarkan apa yang perlu anda lakukan.

Ia juga lebih selesa untuk melihat spreadsheet pada iPad daripada komputer, terutamanya jika anda lebih suka melakukan tontonan sambil bersantai di sofa yang selesa, berbanding dengan duduk tegak tegak di hadapan skrin komputer dengan Excel untuk Mac atau Excel di Office 365.

Kelemahan Menggunakan iPad Anda untuk Spreadsheets

Terdapat beberapa kelemahan yang terdapat pada penggunaan aplikasi spreadsheet untuk iPad. Sebilangan besar perniagaan menggunakan Excel sebagai aplikasi spreadsheet mereka. Aplikasi Numbers mampu mengimport spreadsheet dengan format Excel dan Numbers. Namun, ia mungkin tidak menyimpan semua maklumat pemformatan dari spreadsheet Excel.

Penyelesaian alternatif adalah mencari aplikasi yang berbeza, di antaranya terdapat banyak, walaupun beberapa menguasai bidang tersebut.

Senarai Aplikasi Spreadsheet

Nombor

Nombor dilengkapi dengan ekosistem Apple dan percuma untuk setiap peranti Apple yang dikeluarkan dari tahun 2014 dan seterusnya. Numbers mengkhususkan diri dalam spreadsheet dan dilengkapi dengan banyak templat yang berbeza untuk spreadsheet serta kemampuan untuk menyimpan dokumen spreadsheet dan mengeksportnya dalam format Microsoft Excel. Ini juga membolehkan anda menyegerakkan data anda ke semua peranti Apple anda menggunakan iCloud. Dengan cara itu, hamparan anda sentiasa terkini tidak kira pada peranti mana anda membukanya.

Google Drive

Sementara spreadsheet ditangani dengan aplikasi Google Spreadsheet tertentu, aplikasi tersebut hadir sebagai bagian dari rangkaian Google Drive, yang termasuk Google Docs. Aplikasi Google Drive membolehkan anda melihat hamparan dalam talian serta mengeditnya, termasuk yang telah anda kongsi dengan orang lain. Ia tidak berbeza dengan versi web Google Drive sehingga tidak semestinya sulit digunakan sama sekali. Ia juga percuma.

Dokumen yang Akan Dihantar

Dengan Documents to Go anda mendapat banyak fungsi, termasuk kemampuan untuk melihat, mengedit dan menyimpan hamparan dan banyak jenis dokumen juga. Terdapat dua versi Documents to Go: versi standard dan versi premium. Versi standard membolehkan anda mengedit dokumen perkataan dan hamparan. Dengan versi premium, anda juga dapat mengedit dokumen PowerPoint dan menyegerakkannya dengan akaun iCloud, SugarSync, Google Drive dan Box.net anda. Berkaitan dengan fungsi, Documents to Go mengeluarkan banyak aplikasi lain di luar air.

Microsoft Excel untuk iPad

Microsoft mengeluarkan versi Excel di iPad yang membolehkan anda membuka spreadsheet dalam format Excel dan melihatnya. Anda tidak dapat, bagaimanapun, membuat dokumen ini atau mengeditnya tanpa langganan Office 365. Setelah membayar langganan, anda boleh mengakses semua fungsi yang anda miliki dengan versi penuh Microsoft Excel.

Ini adalah aplikasi yang paling umum digunakan dalam situasi perniagaan, walaupun ada aplikasi lain yang dapat Anda gunakan untuk melihat, membuat, dan mengedit spreadsheet dalam pelbagai format di iPad anda.

Pilihan Penyimpanan Awan

Salah satu ciri yang digunakan oleh banyak aplikasi spreadsheet untuk membezakan diri dari persaingan adalah pilihan perkongsian awan. Dengan menggunakan pilihan ini, anda dapat mengakses dokumen anda, mengeditnya, menyimpannya dan membaginya, semua di dalam awan menggunakan perkhidmatan seperti Box, Dropbox dan Google Drive, antara lain.

Perkhidmatan cloud mudah dilakukan kerana mereka mengekalkan versi terkini dokumen spreadsheet yang anda gunakan, sama ada anda melakukannya dari iPad, komputer kerja atau peranti lain. Mereka adalah lokasi yang selamat untuk kerja terkini.

Menggunakan Perkhidmatan Awan

Perkhidmatan awan tertentu, seperti aplikasi Google Drive, menyimpan perubahan yang anda buat pada spreadsheet anda dalam waktu nyata, yang bermaksud anda tidak perlu melalui kesulitan untuk mengingat untuk menekan butang Simpan, yang mungkin anda lupakan dengan mudah di lain aplikasi, yang merugikan anda.

Perkhidmatan penyimpanan awan lain, seperti Box dan Dropbox, dan aplikasi yang menyokongnya, menghendaki anda menyimpan karya anda setelah mengeditnya dan kemudian memuat naik spreadsheet yang diedit.