Apakah Model Mekanisme?

Model mekanistik menganggap bahawa sistem yang kompleks dapat difahami dengan memeriksa cara kerja setiap bahagiannya dan cara penggabungannya. Model mekanistik biasanya mempunyai aspek fizikal yang nyata, kerana komponen sistem itu nyata, padat dan kelihatan. Namun, beberapa model mekanistik, seperti dalam psikologi, didasarkan pada komponen yang dianggap diskrit, tetapi tidak dapat diamati secara fizikal.

Model

Model adalah penerangan mengenai sistem yang direka untuk membantu pemerhati memahami bagaimana ia berfungsi dan meramalkan tingkah lakunya. Model biasanya konseptual, ada sebagai idea, program komputer atau sekumpulan formula matematik. Namun, model dapat menjadi objek fizikal yang sebenarnya, seperti model pesawat skala kecil yang digunakan untuk menguji prestasi pesawat ukuran penuh.

Model Mekanis dan Empirikal

Model empirikal berdasarkan pemerhatian langsung, pengukuran dan rekod data yang luas. Model mekanistik didasarkan pada pemahaman tentang tingkah laku komponen sistem. Sebagai contoh, anda dapat melihat perubahan pasang surut selama bertahun-tahun, dan membina model empirik yang membolehkan anda meramalkan kapan air pasang akan berlaku, tanpa memahami bagaimana bumi, bulan dan matahari berinteraksi. Anda juga boleh membuat model matematik, mekanistik yang menggunakan undang-undang fizik untuk meramalkan gelombang.

Industri

Jurutera industri menggunakan model untuk meramalkan tingkah laku proses yang mereka rancang. Seorang jurutera kimia, misalnya, dapat membuat model mekanis proses berdasarkan pemahamannya tentang komponen sistem seperti tiang penyulingan, ruang reaktor dan penapis zarah.

Saintis Sosial

Para saintis sosial juga membuat model mekanistik untuk menerangkan bagaimana individu berfungsi, sama ada sendiri atau dalam persekitaran sosial yang kompleks. Model tingkah laku mekanistik mengenal pasti pemacu diskrit seperti rasa lapar atau keinginan seksual yang digunakan penyelidik untuk menggambarkan dan cuba menerangkan tingkah laku manusia. Model mekanistik juga boleh cuba menjelaskan tingkah laku manusia dari segi kejadian biokimia di otak dan badan.