Apakah Viber pada iPhone?

Viber adalah aplikasi yang membolehkan anda membuat panggilan telefon, teks, gambar dan mesej video percuma dengan pengguna Viber lain. Ia mencari senarai kenalan iPhone anda untuk melaporkan kenalan anda yang sudah mempunyai Viber, dan tersedia di pelbagai jenis peranti. Walaupun bebas untuk memuat turun dan menggunakan, panggilan dan pesan yang menggunakan paket data 3G Anda tetap dapat dikenakan biaya data melalui pembawa anda.

Pemasangan dan Perkhidmatan Viber

Viber untuk iPhone aplikasi yang boleh dimuat secara percuma melalui App Store atau iTunes. Ini membolehkan pengguna menghubungi pengguna Viber lain secara percuma melalui panggilan telefon, pesanan teks, pemesejan foto dan video dengan perkongsian lokasi, menjadikannya sangat berguna untuk panggilan atau teks yang mahal, seperti yang ditukar di peringkat antarabangsa. Ia mempunyai antara muka yang mesra pengguna dan bebas iklan di mana kenalan dipaparkan dengan nama dan gambar profil.

Integrasi Senarai Kenalan

Viber menggunakan buku alamat iPhone anda untuk menandakan kenalan yang sudah mempunyai akaun Viber secara automatik. Ini juga akan memberitahu anda jika ada kenalan anda yang memuat turun Viber di kemudian hari, dan menyediakan fungsi "Jemput melalui SMS" sehingga anda dapat mengundang rakan ke Viber melalui teks.

Kos Viber

Sekiranya anda menggunakan Viber untuk memanggil kenalan yang tidak mempunyai Viber, panggilan akan dilakukan melalui pembekal sel anda dan rancangan perkhidmatan biasa anda akan digunakan. Selain itu, sebarang data 3G yang digunakan oleh telefon anda semasa anda menggunakan Viber adalah tertakluk pada rancangan data biasa anda. Anda dapat meminimumkan penggunaan data selular anda dengan membuat panggilan dan mesej Viber melalui Wi-Fi bila tersedia.

Viber untuk Peranti Lain

Selain iPhone, peranti lain berfungsi dengan Viber. Ini termasuk Mac dengan OS 10.7 dan lebih tinggi, desktop Windows, Android dengan OS 2.0 dan lebih tinggi, Blackberry dengan OS5 dan OS7 (hanya panggilan), telefon Windows dengan WP7 dan WP8, telefon Nokia dengan S-40 dan S-60, dan platform Bada peranti.