Cara Menyelesaikan Masalah Komputer yang Tidak Akan Booting

Komputer adalah alat perniagaan yang sangat diperlukan, jika mereka berfungsi dengan baik. Banyak perniagaan kecil tidak dapat membenarkan perbelanjaan kedudukan IT sepenuh masa, jadi tugas untuk berusaha mengaktifkan komputer tanpa boot sering jatuh ke tangan pengendali atau orang paling teknofobia di pejabat. Menyelesaikan masalah komputer yang tidak dapat boot memerlukannya selangkah demi selangkah dan memperhatikan sebarang isyarat atau gejala yang tidak biasa yang ditunjukkan oleh komputer. Anda mungkin tidak dapat menyelesaikan masalah itu sendiri tetapi anda dapat menjimatkan sedikit masa dan wang dengan menunjukkan masalah sebelum menghantar komputer ke kedai.

Masalah Perkakasan

1

Periksa kabel kuasa pada komputer dan monitor. Kedua-dua hujung setiap kabel kuasa mesti dipasang dengan betul. Periksa juga kabel untuk kerosakan. Segera ganti kord yang rosak.

2

Periksa tempat duduk di setiap hujung kabel isyarat video serta butang kuasa monitor. Komputer akan boot tanpa isyarat video yang betul, tetapi skrin kosong menjadikannya tidak berfungsi.

3

Periksa palam papan kekunci. Salah satu bahagian Power On Self Test motherboard, disebut sebagai POST, memeriksa keberadaan papan kekunci. Sekiranya tidak dijumpai, POST gagal dan proses boot berakhir. Dalam kebanyakan keadaan, mesej ralat "Papan Kekunci tidak dijumpai" juga dipaparkan di monitor.

4

Dengarkan bunyi bip semasa proses boot. Isyarat ralat terdengar yang telah ditetapkan diprogramkan ke dalam cip BIOS motherboard. Bip ini menunjukkan pelbagai masalah pada papan induk. Periksa dokumentasi komputer anda atau laman web pengeluar BIOS untuk mendapatkan maklumat mengenai penyahkodan bunyi bip ini.

5

Perhatikan monitor untuk sebarang mesej ralat. Sekiranya komputer tidak berbunyi atau berhenti semasa POST, mesej ralat yang paling kerap adalah "Hard drive not found" atau "Non-system disk or disk error."

6

Rujuk dokumentasi komputer anda untuk mendapatkan arahan mengenai cara memasukkan BIOS dan periksa tetapan cakera keras anda jika cakera keras tidak dijumpai. Sekiranya pemacu dikonfigurasikan dengan betul dan komputer tidak akan mengenali keberadaannya, pemacu mungkin gagal dan memerlukan penggantian.

Masalah Perisian

1

Keluarkan sebarang media dari pemacu optik apabila anda melihat ralat cakera bukan sistem atau mesej serupa pada monitor anda. Cabut plag media simpanan, pemacu denyar, kad memori dan kamera digital juga. Nyalakan semula komputer. Sekiranya komputer mengembalikan mesej ralat yang sama, teruskan ke langkah seterusnya.

2

Periksa tetapan BIOS anda untuk memastikan komputer anda dikonfigurasi untuk boot dari pemacu optik. Rujuk dokumentasi komputer anda untuk mendapatkan petunjuk mengenai membuka skrin penyediaan BIOS dan menetapkan pilihan konfigurasi pemacu.

3

Masukkan media pemasangan Windows 7 dalam pemacu yang sesuai dan but semula komputer.

4

Ikuti arahan di skrin persediaan untuk memilih bahasa, masa, mata wang dan kaedah input yang sesuai. Apabila ini selesai, klik butang "Seterusnya".

5

Klik pilihan "Perbaiki komputer anda".

6

Klik sistem operasi yang sesuai untuk diperbaiki, kemudian klik butang "Seterusnya".

7

Klik "Pembaikan Permulaan" di kotak dialog "Pilihan Pemulihan Sistem".