Penukaran Dari Minit & Detik ke Perpuluhan dalam Excel

Sebilangan besar nombor yang digunakan dalam perniagaan berdasarkan 10 - biasanya dikenali sebagai sistem perpuluhan. Satu dolar adalah $ 1.00 dan setengah dolar adalah $ 0.50.

Masa, tentu saja, adalah pengecualian kerana berdasarkan pukul 12. Siang dan malam masing-masing 12 jam, sementara jam dan minit dibahagikan kepada 60 (atau 5 x 12). Walaupun kita semua dapat mengira masa dengan mudah, menukar sistem 12 berdasarkan ke dalam sistem perpuluhan berasaskan 10 sering menjadi tugas.

Nasib baik, Microsoft Excel dapat menukarnya dengan sangat mudah untuk anda. Oleh itu, jika anda perlu menunjukkan bahawa masa adalah wang, menggunakan Excel untuk menjalankan pengiraan anda mungkin akan menjimatkan sedikit dari keduanya.

Cara Menukar Masa ke Format Perpuluhan

Menukar masa ke format perpuluhan hanya melibatkan pembahagian asas. Terdapat 24 jam dalam sehari, 60 minit dalam satu jam dan 60 saat dalam satu minit.

Menukar Detik ke Perpuluhan

Sekiranya masa anda berada di sel A1, anda boleh mengubahnya menjadi perpuluhan pengukuran masa lain dengan membahagikan A1 di sel lain. Sebagai contoh:

= A1 / 60 menukar saat menjadi pecahan perpuluhan satu minit

= A1 / 3600 menukar saat menjadi pecahan perpuluhan satu jam

= A1 / 86400 menukar saat menjadi pecahan perpuluhan satu hari

Menukar Minit ke Perpuluhan

Sekiranya anda menukar minit ke perpuluhan, formula anda adalah salah satu daripada ini:

= A1 / 60 menukar minit menjadi pecahan perpuluhan satu jam

= A1 / 1440 menukar saat menjadi pecahan perpuluhan satu hari

Cara Menggunakan Format Waktu Tersuai di Excel

Excel mempunyai beberapa pilihan pemformatan tersuai untuk jangka masa, dan ia akan mengenali kebanyakan masa yang anda masukkan, dengan syarat anda menggunakan titik dua antara jam, minit dan saat.

Sebagai contoh, jika anda hanya mengetik "1:30" ke dalam Excel, perisian akan menganggap anda bermaksud satu jam 30 minit. Sekiranya anda memasukkan 1:30:50 untuk menambah 50 saat tambahan, Excel juga akan memahaminya, walaupun jumlahnya akan menjadi 1:30 dalam sel. Walau bagaimanapun, jika anda ingin memasukkan 24 jam atau durasi yang lebih besar dari itu, anda perlu memilih format durasi tersuai, seperti [h]: mm atau [h]: mm: ss.

Untuk menggunakan format waktu khusus, sorot dan klik kanan sel dan pilih "Format Sel." Di bawah tab Number, pilih "Custom" dan kemudian tatal ke bawah untuk mencari format waktu yang sesuai.

Sekiranya anda menggunakan Excel sebagai kalkulator masa, anda boleh memanipulasi nombor ini seperti yang anda lakukan dengan sistem nombor lain. Mengurangkan 00:30 dari 1:00, misalnya, akan memberi anda 00:30.

Cara Menukar Format Waktu Tersuai ke Perpuluhan

Sekiranya anda atau pekerja menggunakan format waktu tersuai di Excel, anda boleh menukarnya menjadi perpuluhan hanya dengan mengubah format. Sorot sel, klik kanan mereka dan kemudian pilih "Format Sel." Di bawah tab Number, pilih "Number."

Sebagai alternatif, jika anda mengklik tab Utama, anda akan melihat "Custom" di menu Number pada pita. Klik ini, dan pilih "Nombor." Sama ada anda melakukannya, waktunya secara automatik berubah menjadi nombor perpuluhan.

Contohnya 0:30:15 - iaitu jam sifar, 30 minit dan 15 saat - akan menjadi 0,0210069444444444, yang merupakan pecahan perpuluhan sehari, atau 0,02 jika anda menggunakan tetapan lalai dua perpuluhan.

Sekiranya jangka masa adalah 22:10:00, ini menjadi 0,923611111111111, atau 0,92, yang merupakan pecahan perpuluhan yang lebih besar dalam sehari.

Untuk menukar nombor dari pecahan sehari menjadi pecahan satu jam, kalikan sel ini dengan 24 dalam sel yang berdekatan. Oleh itu, 0.92 sehari menjadi 0.50 sejam dengan menggunakan formula = A1 * 24.

Petua

Walaupun anda mempunyai format Nombor yang terhad kepada dua perpuluhan di Excel, program ini mengingat 15 perpuluhan penuh dan akan menggunakan nombor yang lebih lengkap ketika melakukan pengiraan.