Memulakan Perniagaan Kereta Terpakai Kecil

Memiliki walaupun pengedar kereta terpakai memerlukan lebih daripada sekadar meletakkan banyak kereta dan menunggu pelanggan datang. Ia memerlukan pengetahuan tentang kereta, kepakaran dalam ciri dan perbezaannya, mengetahui harga yang kompetitif model serupa dan cara mengatur pembiayaan kenderaan. Sebelum anda meletakkan tanda "Dijual" yang pertama di kaca depan, anda perlu memilih lokasi, memahami keperluan perlesenan tempatan dan mempunyai rancangan untuk memperoleh kenderaan pertama anda.

Membangunkan Rancangan Perniagaan

Sebelum memulakan usaha anda, penting untuk mengembangkan rancangan perniagaan. Rancangan perniagaan harus merangkumi analisis industri anda, pasaran tempatan anda dan juga unjuran pulangan kewangan, termasuk ketika anda menjangkakan perniagaan anda akan merata.

Rancangan perniagaan mempunyai pelbagai tujuan: mengeluarkan idea perniagaan anda di atas kertas dapat membantu anda mengenal pasti cabaran dan kelemahan dalam rancangan anda. Di samping itu, dengan menjalankan unjuran kewangan, anda dapat menentukan sama ada model pendapatan anda boleh dilaksanakan.

Anda juga harus sedar bahawa pelabur dan pemberi pinjaman ingin melihat rancangan perniagaan sebelum memutuskan untuk bekerjasama dengan anda. Rancangan perniagaan yang berkualiti dapat membantu anda mendapatkan pembiayaan yang anda perlukan.

Memohon Pembiayaan

Sekiranya anda belum mempunyai wang yang diperlukan untuk memulakan perniagaan anda, anda harus mendapatkan pembiayaan. Terdapat beberapa pilihan untuk pembiayaan, termasuk pinjaman dan mencari pelabur.

Sebelum meneruskan pembiayaan, penting untuk memastikan kewangan anda berada dalam keadaan baik. Beberapa pemberi pinjaman dan pelabur ingin memeriksa kredit peribadi anda, jadi periksa laporan kredit anda dan betulkan kesilapan. Sekiranya nilai kredit anda rendah, ambil langkah yang perlu untuk melunaskan hutang anda dan tingkatkan skor anda sebelum mencari dana perniagaan.

Memilih Lokasi

Pilih lokasi yang kelihatan dengan akses mudah dari jalan utama. Pastikan laman web anda mempunyai banyak tempat letak kenderaan untuk inventori kenderaan anda dan juga kenderaan pelanggan anda. Sebelum anda berkomitmen untuk menyewa, atau membuat penambahbaikan pada harta tanah, berunding dengan pejabat zonasi tempatan anda untuk memastikan bahawa anda dapat menubuhkan perniagaan anda secara sah di lokasi tersebut.

Syarat Pelesenan Peniaga

Hubungi Pentadbiran Kenderaan Bermotor negeri anda untuk mendapatkan syarat untuk lesen peniaga kenderaan. Walaupun peraturan negeri berbeza-beza, anda mesti memenuhi kriteria yang berkaitan dengan ukuran dan lokasi bangunan, papan tanda dan waktu operasi. Anda juga perlu menghantar bon penjamin yang ditentukan oleh negara. Akhirnya, anda perlu mematuhi undang-undang Lemon dan peraturan periklanan yang menipu.

Di Texas, misalnya, pelesenan peniaga kenderaan berada di bawah bidang kuasa Jabatan Pengangkutan Texas. Anda memerlukan nombor pembezaan umum, yang mengenal pasti pengedar anda di mata negeri. Anda mesti memenuhi beberapa syarat ketat untuk menerima nombor ini. Lesen dan izin lain mungkin diperlukan juga.

Pentadbiran Cukai Jualan

Cukai penjualan mesti dikutip ke atas semua kenderaan yang anda jual, dan anda mesti membayar cukai tersebut mengikut jadual pembayaran yang anda tetapkan. Hubungi Pengawal Akaun Awam negeri anda untuk mendapatkan izin cukai penjualan, dan untuk menentukan prosedur negeri anda untuk pungutan dan pembayaran cukai penjualan kenderaan.

Memilih dan Menggaji Kakitangan

Ambil orang keluar yang berpengalaman dalam menangani banyak jenis pelanggan. Walaupun pengalaman penjualan kenderaan sangat diinginkan, jurujual yang telah menjual barang-barang tiket besar lain, seperti kapal atau perhiasan mahal, mungkin juga menjadi prospek. Setiap jurujual mesti menghubungi Pentadbiran Kenderaan Bermotor negeri anda untuk keperluan perlesenan. Akhirnya, ambil pekerja penyelenggaraan untuk menyiapkan kenderaan untuk dijual.

Memperolehi Kenderaan untuk Dijual

Mintalah keluarga, rakan dan rakan perniagaan untuk menghubungi anda mengenai kenderaan yang ingin mereka jual. Hubungi pemilik kenderaan yang memiliki iklan rahsia "Dijual" di surat kabar tempatan, penerbitan peniaga kenderaan dan laman web peniaga dalam talian. Perjalanan ke lelong kenderaan tempatan atau serantau untuk membeli kenderaan dalam keadaan baik atau lebih baik. Akhirnya, gantungkan papan tanda yang memenuhi syarat-syarat pengedar dan mengumumkan bahawa anda sudah bersedia untuk menerima kenderaan untuk dijual.

Buat Rancangan Pemasaran

Bagaimana anda merancang untuk menarik pelanggan baru untuk perniagaan kenderaan anda? Anda mungkin ingin mengupah profesional pemasaran untuk bekerja di syarikat anda atau membuat kontrak dengan syarikat luar. Merangka logo jenama adalah langkah pertama yang mustahak dalam mewujudkan perniagaan anda.

Pilihan lain untuk pemasaran termasuk mengembangkan laman web dan kehadiran di platform media sosial. Dari sana, anda boleh membeli iklan dalam talian dan luar talian yang mengarahkan pelanggan ke laman web anda dan juga lokasi fizikal anda. Pemasaran surat terus juga merupakan pilihan, seperti iklan di surat kabar dan majalah tempatan.

Sambutan Perasmian

Jadualkan acara pembukaan untuk mempamerkan kereta dan trak anda. Menawarkan harga jualan yang mengikuti garis panduan peniaga dan memberikan nilai yang luar biasa kepada pelanggan. Hidangkan makanan ringan dan tampilkan muzik langsung untuk menarik pengunjung yang ingin tahu yang mungkin berhenti dan melihat-lihat. Iklankan perayaan pembukaan anda di bahagian automotif surat khabar tempatan, dan letakkan brosur di bahagian dan kemudahan servis automotif tempatan.