Mengapa Ketepatan Masa Penting di Tempat Kerja?

Tidak perlu dikatakan bahawa perniagaan memerlukan orang untuk muncul tepat pada waktunya untuk menyelesaikan pekerjaan. Walaupun ini kelihatan seperti akal sehat, anda mungkin akan menemui beberapa pekerja yang terlambat secara kronik. Bagi pemimpin perniagaan, kelewatan perlu ditangani kerana mempengaruhi produktiviti dan - akhirnya - reputasi organisasi.

Semangat Berpasukan dan Produktiviti

Semangat di tempat kerja lebih tinggi apabila setiap orang menepati masa. Apabila seseorang terlambat secara kronik, aliran kerja semula jadi terganggu kerana ahli pasukan lain menyesuaikan diri dengan penangguhan. Pekerja yang menunggu perubahan peralihan mungkin menjadi gelisah dan tidak sabar mengetahui penggantiannya selalu terlambat.

Ketegangan dan kebencian meningkat dalam pasukan apabila seseorang terlambat secara kronik menyebabkan ahli pasukan lain merasa kurang hormat. Pekerja tepat waktu tidak berpuas hati apabila mereka mesti sering menanggung tanggungjawab pekerja yang lewat.

Persepsi Masyarakat terhadap Lateness

Kakitangan yang terlambat secara kronik dipandang negatif oleh lebih daripada sekadar rakan sekerja, pelanggan juga melihat apa yang berlaku. Apabila pekerja anda terlambat, pelanggan mungkin tidak mempercayai bahawa pekerjaan itu akan dilakukan dengan baik. Ketepatan masa menunjukkan profesionalisme dan keinginan untuk melakukan pekerjaan dengan baik. Itu adalah tanda seseorang yang sudah bersedia.

Seorang wakil jualan di lapangan yang selalu datang lewat untuk membuat janji temu tidak menanamkan keyakinan pada pelanggan dan membuat mereka merasa tidak penting. Setiap pekerja adalah cerminan syarikat. Apabila seseorang terlambat secara kronik, reputasi buruk mula menular di masyarakat. Pelanggan bukan sahaja tidak percaya pada syarikat, tetapi mereka juga tidak akan merujuk rakan.

Menilai Pemimpin Masa Depan

Pekerja yang tiba tepat pada waktunya sering lebih bersedia untuk bekerja dan mengalami tekanan yang kurang pada umumnya. Mereka yang tiba beberapa minit lebih awal boleh mengambil secawan kopi dan bersiap di meja mereka bersedia untuk memulakan pada waktunya. Ketibaan tepat pada waktunya bukan merupakan syarat pekerjaan asas, tetapi juga meletakkan pekerja dalam kedudukan untuk dilihat sebagai setia, profesional dan bercita-cita tinggi. Ini adalah kualiti yang ingin dikembangkan oleh pemilik dan pengurusan perniagaan untuk promosi dan pengembangan profesional.

Menggalakkan Ketepatan Masa di Tempat Kerja

Sebagai pemimpin perniagaan, gunakan strategi yang berjaya untuk mempromosikan ketepatan masa. Mulakan dengan kepemimpinan yang memodelkan tingkah laku yang diinginkan dengan tiba tepat waktu untuk bekerja, mesyuarat dan latihan. Laksanakan ganjaran kehadiran bersama dengan hukuman. Hukuman nampaknya biasa, tetapi amaran dan penangguhan yang berpotensi tidak selalu mengubah tingkah laku.

Memberi ganjaran kepada ahli pasukan tepat waktu dengan cuti tambahan atau bonus berpotensi membalikkan skrip secara positif.