Apakah WPA-PSK Lalai untuk Wi-Fi?

Penghala tanpa wayar mempunyai dua set kata laluan: satu yang membolehkan pengguna menyertainya ketika menggunakan kaedah penyulitan tanpa wayar seperti WPA-PSK, dan satu lagi untuk mengakses panel kawalan pentadbirannya. Semua penghala, tanpa wayar atau sebaliknya, menghantar dengan kata laluan lalai pada panel kawalannya tetapi tidak ada penghala yang mempunyai tetapan kilang yang merangkumi kaedah penyulitan atau kata laluan penyulitan tanpa wayar.

Penyulitan Berasaskan Kunci

Kaedah penyulitan yang menggunakan kunci tidak selalu mengenkripsi data dengan skema pengekodan yang sama. Sebaliknya, skema yang digunakan algoritma untuk menyulitkan maklumat adalah berdasarkan kunci. Apabila anda memberikan rentetan huruf dan angka yang berbeza sebagai kunci, kaedah penyulitan yang sama akan mengenkripsi data yang sama dengan cara yang berbeza. Ini bermakna bahawa hanya mengetahui skema enkripsi tidak cukup untuk menyahkod data yang telah disulitkan: mengetahui skema pengekodan tidak berguna jika anda juga tidak mengetahui kunci algoritma yang digunakan untuk menyulitkan sesuatu.

WPA-PSK

WPA-PSK menggunakan sistem penyulitan kunci seperti ini untuk melindungi rangkaian Wi-Fi. Apabila anda menetapkan kata laluan WPA-PSK pada penghala, anda sebenarnya menetapkan kunci yang akan digunakan oleh standard WPA untuk menyulitkan data. Apabila pengguna memasukkan kunci padanan ini sebagai "kata laluan" komputer mereka akan dapat berkomunikasi dengan penghala. Jika tidak, mereka tidak dapat bergabung dengan rangkaian kerana komputer mereka tidak dapat memahami apa pun yang dihantar oleh penghala kepada mereka. Tidak ada perkara seperti kunci "lalai" dalam kaedah penyulitan berasaskan kunci. Sekiranya penghala anda menyiarkan dengan WPA-PSK, ini bermakna seseorang yang mempunyai akses pentadbiran ke penghala membolehkan penyulitan dengan kunci pilihannya sendiri.

Panel Pentadbiran Router

Kunci WPA-PSK adalah data yang diperlukan untuk bergabung dengan rangkaian sebagai pengguna biasa. Sekiranya anda cuba mengakses panel kawalan penghala melalui sambungan Wi-Fi, maka nama pengguna dan kata laluan yang meminta anda tidak menjadi kunci WPA-PSK anda. Setiap pengeluar penghala menetapkan nama pengguna dan kata laluan lalai mereka sendiri untuk mengakses panel kawalan penghala dan anda boleh mendapatkan maklumat ini dalam dokumentasi peranti anda.

Menetapkan semula ke Lalai Kilang

Sekiranya anda lupa kunci WPA-PSK anda, anda mempunyai dua pilihan. Salah satunya ialah menyambung ke penghala anda melalui kabel Ethernet dan mengakses panel kawalannya untuk menetapkan kata laluan yang berbeza secara manual. Pilihan kedua sedikit lebih dramatik; jika anda menukar kelayakan log masuk panel kawalan penghala dari lalai kilang mereka tetapi tidak dapat mengingat apa yang anda ubah menjadi anda perlu menekan butang "tetapkan semula" pada penghala anda. Ini akan membersihkan sebarang konfigurasi tersuai yang telah anda tetapkan pada peranti anda dan mengembalikan semua tetapannya ke lalai kilang mereka. Selepas anda menetapkan semula peranti anda, ingatlah untuk masuk dan aktifkan semula penyulitan WPA-PSK anda; secara lalai, penghala tanpa wayar menggunakan isyarat yang tidak disulitkan yang boleh disertai oleh sesiapa sahaja.