Cara Mencari Alamat MAC di MacBook Saya

Kedua-dua antara muka rangkaian wayarles dan Ethernet MacBook anda mempunyai alamat MAC 12 digit yang membantu mengenal pasti perkakasan rangkaian komputer di rangkaian anda. Alamat ini dapat berguna untuk menyelesaikan masalah rangkaian atau ketika anda memasang perkakasan baru seperti penghala. Anda dapat melihat alamat MAC dalam tetapan rangkaian MacBook anda, dengan alamat Ethernet anda disenaraikan sebagai alamat MAC dan alamat tanpa wayar anda dikenal pasti sebagai alamat Wi-Fi.

1

Klik menu Apple, dan kemudian pilih "Keutamaan Sistem."

2

Klik ikon "Rangkaian" dalam kumpulan pilihan "Internet & Tanpa Wayar".

3

Pilih "Wi-Fi" untuk mencari alamat MAC untuk antara muka tanpa wayar mesin anda. Klik "Lanjutan" untuk melihat alamat MAC anda di bahagian bawah di sebelah "Alamat Wi-Fi." Klik "OK" untuk meninggalkan tetapan Wi-Fi.

4

Pilih pilihan "Ethernet" atau "USB Ethernet" untuk mencari alamat MAC peranti anda untuk antara muka berwayarnya. Klik "Lanjutan," dan kemudian pilih tab "Perkakasan" untuk melihat alamat MAC Ethernet peranti anda disenaraikan sebagai item pertama di sebelah "Alamat MAC." Klik "OK" untuk keluar dari tetapan Ethernet.