Cara Menggunakan Microsoft Word untuk Mengekstrak Data Dari Excel

Hamparan Excel boleh mengandungi banyak jenis data, termasuk teks, pengiraan dan carta. Sekiranya anda perlu menggunakan salah satu maklumat ini dalam dokumen Word perniagaan anda, ada kaedah yang berbeza yang dapat anda gunakan untuk mengekstraknya dari lembaran kerja yang ada. Anda boleh menyalin dan menampal objek untuk memautkan atau menanamkan data dari lembaran kerja atau anda boleh menggabungkan data dari jadual Excel ke dalam bentuk Word. Kaedah yang anda pilih bergantung pada hasil yang anda mahukan.

Pautkan atau Benamkan Data

1

Buka lembaran kerja Excel dari mana anda ingin mengekstrak data serta dokumen Word ke mana anda mahu memasukkan atau memasukkan data.

2

Pilih carta, julat atau data lain di Excel yang ingin anda gunakan di Word. Tekan "Ctrl-C" atau klik "Salin" pada kumpulan Papan klip pada tab Laman Utama.

3

Pergi ke dokumen Word. Klik anak panah lungsur "Tampal" pada kumpulan Papan klip pada tab Laman Utama dan pilih "Tampal Khas."

4

Pilih "Tampal" dan pilih "Objek Carta Microsoft Office Excel" untuk menanamkan data. Pilih "Paste Link" dan pilih "Microsoft Office Excel Chart Object" untuk menghubungkan data.

5

Klik "OK" untuk memasukkan data yang diekstrak dari Excel.

Gabungkan Data

1

Buka dokumen kosong di Word. Pergi ke tab "Mel", klik pada "Start Mail Merge" dan pilih "Step by Step Mail Merge Wizard." Pilih "Surat" di bawah Jenis Dokumen dan klik "Seterusnya."

2

Pilih dokumen mana yang ingin anda gunakan sebagai bentuk di mana anda mengekstrak data Excel, seperti dokumen kosong semasa atau templat. Klik "Seterusnya."

3

Pilih "Gunakan Senarai Yang Ada" di bawah Pilih Penerima dan klik butang "Semak Imbas". Arahkan ke fail Excel dari mana anda ingin mengekstrak data dan klik "Buka." Pilih jadual atau helaian tertentu yang ingin anda gunakan dan klik "OK." Isih atau tapis data jika diperlukan dan klik "OK."

4

Klik "Seterusnya." Pilih bidang yang ingin anda gabungkan ke dalam dokumen dan klik butang "Padang Medan" untuk memadankan bidang dalam dokumen dengan lajur di hamparan anda.

5

Klik "Seterusnya" untuk melihat gabungan. Edit dokumen jika perlu dan kemudian klik "Next" sekali lagi untuk menyelesaikan penggabungan.