Cara Mengira Keuntungan Cukai California

Penduduk California mesti membayar cukai atas keuntungan atau keuntungan yang mereka hasilkan dari penjualan harta tanah. Walaupun terdapat keadaan di mana membayar cukai keuntungan modal tidak diperlukan, seperti ketika jumlah harga penjualan adalah $ 100,000 atau kurang atau ketika itu adalah penjualan penyitaan, pemilik harta tanah umumnya harus mengira cukai keuntungan modal dari penjualan atau pemindahan harta tanah selama tahun cukai mereka menjualnya. Sekiranya anda adalah pembeli harta tanah, undang-undang California menghendaki anda mengira dan menahan cukai keuntungan modal ke atas harta tanah. Walau bagaimanapun, anda boleh meminta profesional escrow harta tanah yang terlibat dalam penjualan untuk mengira dan menahannya untuk anda.

Perhatikan Harga Jual

Tuliskan harga jualan harta tanah anda. Ini adalah jumlah kasar yang dibayar oleh pembeli.

Kurangkan Jual Beli

Tolak perbelanjaan penjualan yang anda lakukan, seperti iklan, yuran undang-undang dan yuran pemindahan hak milik.

Tentukan Kos Harta Tanah

Tentukan asas kos harta tanah. Biasanya, ini adalah harga pembelian harta tanah. Sekiranya anda tidak membeli harta itu, ikuti arahan Kod Hasil dan Cukai California tentang cara mengira asas anda yang disertakan dalam Borang 593-C. Contohnya, jika anda menerima harta itu sebagai hadiah, asas anda adalah asas harta tanah yang disesuaikan pada saat anda menerima hadiah tersebut.

Kurangkan Asas Anda

Kurangkan asas anda dari hasil Langkah 2. Kurangkan mana-mana mata pinjaman yang anda bayar sebagai penjual.

Hitung Susut Nilai yang Boleh Dihapus

Hitung penyusutan nilai harta tanah yang mungkin anda tolak sepanjang tahun anda memilikinya, sama ada anda mengambil susutnilai itu atau tidak. Ini berlaku untuk harta tanah yang digunakan untuk tujuan pelaburan. Terdapat beberapa cara untuk mengira susut nilai bergantung pada jenis harta tanah dan keadaan peribadi anda.

Contohnya, jika anda membeli sebuah rumah 20 tahun yang lalu dengan harga $ 125,000, menggunakannya sebagai harta sewa selama 18 tahun dan melaburkan $ 20,000 untuk penambahbaikan modal pada harta tanah, anda akan menambah $ 20,000 hingga $ 125,000, dibahagi dengan 27,5 dan kalikan dengan 18, yang akan memberikan anggaran susut nilai $ 94,909.09.

Kurangkan Susut Nilai Anda

Kurangkan susutnilai anda dari hasil Langkah 4. Kurangkan sebarang peningkatan modal yang anda buat ke harta tanah. Hasilnya adalah anggaran keuntungan anda dari penjualan harta tanah. Sekiranya hasilnya adalah nombor negatif, anda akan membuat kerugian semasa penjualan dan tidak perlu membayar cukai keuntungan modal.

Gandakan Keuntungan Anda dengan Kadar Cukai

Gandakan anggaran keuntungan anda dengan kadar cukai yang anda atau perniagaan anda layak. Untuk keuntungan modal jangka pendek, di mana anda memiliki harta itu selama satu tahun atau kurang, anda akan membayar 15 peratus. Sekiranya anda memiliki harta itu lebih dari setahun, anda harus membayar 20 peratus. Angka-angka ini mungkin berbeza-beza bergantung pada pendapatan anda, bagaimanapun, kerana individu yang berpendapatan tinggi mungkin membayar sebanyak 23.8 persen.

Sebagai contoh, jika anda memperoleh keuntungan yang dianggarkan sebanyak $ 100,000 pada harta yang anda miliki kurang dari satu tahun, anda akan menggandakan $ 100,000 dengan 0.15, yang sama dengan tanggungan cukai sebanyak $ 15.000.

Petua

Simpan sebarang borang dan kertas kerja yang anda gunakan untuk mengira cukai keuntungan modal anda sebagai sebahagian daripada rekod anda sekurang-kurangnya lima tahun.