Bagaimana Saya Boleh Memastikan iPhone Saya Dihapus?

IPhone anda menyimpan banyak maklumat sensitif untuk perniagaan anda, termasuk nama pelanggan, maklumat hubungan dan data kewangan. Sebelum anda menaik taraf ke model iPhone terbaru, luangkan sedikit masa untuk menggunakan perisian penghapusan kandungan bawaan Apple untuk memastikan pemilik masa depan tidak dapat menyusun semula maklumat anda.

Lap vs Tetapkan Semula

Ketika memikirkan untuk membersihkan telefon anda sebelum menjual atau mengitar semula, istilah "lap" dan "tetapkan semula" kadang-kadang boleh ditukar ganti. Ini adalah dua tindakan yang sama sekali berbeza, kerana satu membersihkan semua data dan kandungan pengguna - dengan kata lain, semua aplikasi, foto dan maklumat peribadi anda - sementara yang lain hanya menetapkan semula semua tetapan telefon ke lalai kilang. Menetapkan semula tetapan iPhone menjadikan aplikasi dan data peribadi anda yang lain tetap utuh.

Lap Bersih

Pada iPhone dari 3GS ke atas, Apple mengubah cara menangani penghapusan kandungan. Sebelumnya iPhone hanya menimpa data, yang dapat menyebabkannya rentan terhadap pembinaan semula oleh penggodam berpengalaman. Bermula dengan 3GS, Apple mengubah model penghapusan menjadi penyulitan perkakasan. Ini pada dasarnya bermaksud bahawa apabila anda memilih untuk menghapus semua kandungan anda, iOS juga akan mengeluarkan kunci penyulitan yang pada asalnya digunakan untuk melindungi data. Maklumat itu dipadamkan, dan tanpa kunci penyulitan, pembinaan semula tidak mungkin dilakukan. Untuk menghapus semua data, pilih "Tetapan," "Umum" dan "Tetapkan Semula." Pilih "Hapus Semua Kandungan dan Tetapan" dan biarkan perisian menghapus iPhone anda dalam beberapa minit.

Gunakan Awan

Menyapu iPhone anda mungkin tidak termasuk dalam senarai perkara yang harus dilakukan pada hari itu, tetapi jika anda mendapati diri anda mangsa kecurian atau salah tempat yang tidak disengajakan, itu harus menjadi keutamaan anda. Sekiranya anda telah mendaftar telefon anda melalui iCloud dan mengaktifkan ciri Cari Telefon Saya di iPhone sebelum hilang, anda boleh menghapusnya dari jauh. Log masuk ke iCloud dengan ID Apple anda dan klik "Cari iPhone Saya." Buka "Semua Peranti" dan pilih iPhone anda yang hilang. Klik "Padam Peranti" dan masukkan kata laluan Apple ID anda. Sekiranya anda mempunyai iOS 7 di iPhone anda, iCloud akan meminta nombor telefon dan mesej untuk dipaparkan di skrin setelah terpadam.

Keluarkan dari Awan

Setelah iPhone anda dipadamkan dan dibersihkan dari data peribadi dan perniagaan anda, anda boleh mengeluarkannya dari akaun iCloud anda. Matikan telefon anda dan log masuk ke akaun iCloud anda. Klik "Semua Peranti" dan pilih iPhone anda yang kini offline. Ciri Cari iPhone Saya akan cuba menyambung ke telefon anda beberapa kali sebelum anda dapat menghapusnya, jadi bersabarlah. Setelah ikon Padam muncul, klik dan pilih "Buang."