Kelebihan Struktur Organisasi Rata

Anda mungkin biasa dengan struktur organisasi yang tinggi yang mempunyai banyak lapisan pengurusan, merangkumi tahap eksekutif hingga ke pengurusan barisan hadapan. Struktur organisasi yang rata mempunyai lapisan pengurusan yang lebih sedikit. Sebagai peraturan, pengurus dalam struktur organisasi rata mengawasi lebih banyak pekerja daripada struktur yang lebih hierarki. Dalam struktur organisasi yang rata, pekerja lebih berkuasa, dikendalikan dengan tahap kebebasan pengurusan yang lebih tinggi dan diharapkan dapat mengambil tanggungjawab untuk pelbagai keputusan pengurusan secara tradisional dalam rutin harian mereka.

Petua

Struktur organisasi yang rata dapat menghasilkan beberapa kelebihan, termasuk penjimatan kos, penyesuaian cepat, dan tenaga kerja yang inovatif.

Penjimatan Kos Organisasi

Oleh kerana struktur organisasi rata mempunyai lapisan pengurusan yang lebih sedikit, organisasi rata dapat menanggung perbelanjaan gaji yang lebih kecil . Penjimatan boleh menjadi besar, kerana kakitangan peringkat pengurus pada umumnya memerintahkan gaji tinggi serta faedah mahal dan faedah pekerjaan. Di samping itu, organisasi rata sering mengelakkan pemberian kenaikan gaji dan kenaikan pangkat hanya berdasarkan tempoh perkhidmatan. Sebaliknya, organisasi dengan struktur pengurusan yang tinggi cenderung memfokuskan usaha pengembangan kerjaya mereka pada prestasi tinggi. Pemberian promosi berdasarkan prestasi menjadikan kos lebih masuk akal, kerana perbelanjaan gaji yang lebih tinggi secara langsung akan dikaitkan dengan produktiviti yang lebih besar.

Penjimatan juga dapat diperoleh daripada penggunaan sumber luaran bukan tradisional . Syarikat dengan struktur organisasi yang rata dapat melakukan fungsi perniagaan bukan penting untuk mengurangkan perbelanjaan. Penyediaan cukai penyumberan luar, aktiviti merekrut dan fungsi IT, misalnya, dapat membolehkan syarikat beroperasi dengan cara yang ramping dengan menghilangkan seluruh jabatan dari daftar gaji mereka.

Sebagai contoh, sebuah syarikat perkilangan dengan organisasi yang rata, akan terus menjalankan operasi pengeluarannya, tetapi mungkin memilih untuk melakukan aktiviti penyumberan luar dari sumber manusia hingga perakaunan. Memanfaatkan kakitangan kakitangan untuk bantuan pejabat sementara adalah teknik lain untuk memastikan syarikat tetap ramping dan teguh.

Kesesuaian Organisasi Rata

Pekerja dan kumpulan kerja dalam organisasi rata cenderung lebih mudah menyesuaikan diri dalam keadaan yang berubah atau unik , kerana hierarki mereka yang lebih kecil dan kurangnya birokrasi.

Apabila pekerja lini depan diberdayakan untuk menangani aduan pelanggan tanpa persetujuan pihak pengurusan, misalnya, penyelesaian aduan dapat berjalan lebih efisien, meningkatkan kepuasan pelanggan . Kumpulan kerja yang ditugaskan untuk projek unik, misalnya, sering dapat membuat proses operasi unik mereka sendiri dalam organisasi rata, tanpa meminta persetujuan pihak atasan.

Kesesuaian organisasi yang rata boleh menjadi sangat penting apabila timbulnya perkara yang tidak dijangka. Kecemasan syarikat, seperti letupan di lokasi, tumpahan bahan kimia atau kejadian banjir yang berkaitan dengan cuaca, dapat ditangani dengan baik oleh personel yang sudah diberi kuasa untuk mengambil tindakan cepat tanpa harus mendapatkan persetujuan melalui banyak lapisan manajemen.

Kerjasama digalakkan

Komunikasi dan kolaborasi terbuka digalakkan dalam syarikat dengan struktur organisasi yang rata. Oleh kerana lebih banyak pekerja berada di tahap yang sama rata, lebih banyak tanggungjawab diberikan kepada setiap individu, mewujudkan situasi di mana pemula diri yang inovatif, kolaboratif unggul dan pengikut pasif ketinggalan. Sebagai bonus tambahan, organisasi dengan struktur rata dapat menarik jenis pekerja yang didorong oleh struktur kerja yang memerlukan motivasi diri dan kerja berpasukan.

Inovasi dan Kreativiti dipertingkatkan

Idea datang dari sumber yang lebih luas dalam struktur organisasi yang rata daripada syarikat yang mempunyai banyak lapisan pengurusan. Dengan memberikan suara yang sama kepada semua orang dalam sebuah perusahaan dalam mengemukakan idea dan umpan balik baru mengenai proses operasi, produk, perkhidmatan, model perniagaan dan polisi syarikat, syarikat dapat menemukan idea baru yang dapat menghasilkan kejayaan kompetitif.