Cara Memintas Penapis Internet Tanpa Proksi

Penapis internet membantu mengurangkan penjelajahan internet yang dilambatkan oleh pekerja dan pentadbir sistem bantuan dalam mencegah pengguna mengakses laman web yang boleh membahayakan rangkaian syarikat. Banyak aplikasi penapis Internet menyekat akses ke laman web proksi, yang biasanya digunakan untuk memintas penapis. Tetapi ada kalanya penapis Internet menyekat laman web yang sah yang diperlukan untuk bekerja. Sekiranya anda tidak mempunyai hak pentadbir untuk penapis Internet, anda masih boleh mengakses laman web tanpa proksi dengan mencari alamat IP-nya.

1

Klik butang Mula Windows dan ketik "Command Prompt" ke dalam bidang carian, dan kemudian tekan "Enter" untuk melancarkan Command Prompt.

2

Ketik "ping websitename.com" pada command prompt, ganti "websitename.com" dengan URL sebenar laman web.

3

Salin alamat IP yang muncul di Prompt Perintah; ia akan menjadi rangkaian nombor yang dipisahkan oleh noktah (mis. 123.456.789.00).

4

Tampal alamat IP untuk laman web ke dalam medan URL penyemak imbas Web anda, kemudian tekan "Enter." Alamat IP berfungsi dengan cara yang sama seperti nama domain, dan kebanyakan penapis Internet tidak menyekat alamat IP laman web. Sekiranya penapis Internet menyekat alamat IP dan juga nama domain, syarikat anda mungkin telah melabur dalam penapis Internet kelas atas yang tidak dapat dilewati tanpa menggunakan kaedah haram, seperti meretas.