Struktur Organisasi Piramid

Setiap organisasi mempunyai struktur, dari permulaan kecil hingga syarikat besar. Semasa anda mengambil pekerja dan menubuhkan pasukan kepimpinan anda, anda mungkin tidak menyedari bahawa anda membuat keputusan yang sangat penting yang memberi kesan langsung kepada budaya kerja anda secara keseluruhan. Dengan struktur organisasi piramid, seorang CEO atau presiden duduk di puncak, dengan pasukan pemimpin mengalir ke bawah dan maklumat turun ke bawah.

Struktur Organisasi Piramid

Struktur organisasi piramid berfungsi mengikut bentuk yang dinamakannya, dengan satu pemimpin di bahagian atas, sebuah pasukan kepemimpinan eksekutif kecil di bawah, dan peringkat pengurus yang menuju ke pasukan pekerja bawah. Setiap peringkat pengurus menguruskan tahap di bawah, yang membahagikan tanggungjawab dengan lebih sekata. Ini dirancang untuk memastikan setiap pekerja dilayan dengan lebih baik oleh pengurus di atas, yang dapat memberikan perhatian peribadi kepada pasukan kecilnya.

Juga disebut struktur organisasi hirarki, struktur organisasi piramid menganggap bahawa maklumat akan disampaikan secara langsung. Oleh itu, sekiranya seorang CEO bertemu dengan pasukan kepemimpinan kecil di bawahnya, pemimpin-pemimpin tersebut akan bertemu dengan pemimpin kecil di bawah mereka, menyampaikan maklumat, dan kemudian akan dikongsi dengan peringkat seterusnya.

Terdapat beberapa masalah dengan struktur piramid, termasuk hakikat bahawa maklumat sering tidak berubah-ubah. Yang diperlukan hanyalah seorang pengurus yang lupa memberitahu pasukannya dan komunikasi boleh rosak. Ini juga dapat menyebabkan pekerja merasa seolah-olah mereka terputus dengan pemimpin di puncak, yang jarang berkomunikasi secara langsung dengan sesiapa sahaja tetapi orang-orang yang berada di bawahnya.

Struktur Organisasi Rata

Untuk lebih memahami struktur piramid, ia dapat membantu mempelajari lebih lanjut mengenai pendekatan yang berlawanan, yang merupakan struktur organisasi yang rata. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ketika perniagaan berusaha untuk budaya kerja yang lebih santai dan santai, struktur rata menjadi sangat popular, terutama di kalangan pemula kecil. Struktur ini mendorong persekitaran pejabat terbuka di mana setiap pekerja merasa seolah-olah dia berpuas hati dengan pasukan kepemimpinan, yang membuatnya merasa lebih banyak dilaburkan dalam perniagaan secara keseluruhan.

Dengan struktur organisasi yang rata, pengurusan pertengahan yang dilihat dalam organisasi gaya piramid dihapuskan, dengan pengurusan atasan secara langsung mengawasi pekerja peringkat bawah seperti pekerja lantai kedai dan jurujual. Dalam perniagaan kecil, ini mungkin hanya melibatkan seorang pengurus yang mengawasi segelintir pekerja. Namun, ketika sebuah organisasi berkembang, beberapa pemimpin mungkin dibawa untuk membantu mengawasi pasukan pekerja yang besar bersama CEO atau presiden.

Malangnya, struktur organisasi yang rata tidak sekala struktur piramid. Perniagaan dengan 20 orang pekerja dapat mengekalkan seorang pengurus dengan mudah untuk berkomunikasi dengan semua orang. Namun, bayangkan mempunyai 100 atau bahkan 1.000 pekerja semuanya melaporkan terus kepada anda. Walaupun anda mempunyai 20 pengurus, masing-masing secara langsung mengawasi 50 pekerja, anda akan berjuang untuk mengikuti 20 pengurus, yang juga akan berjuang untuk menguruskan banyak pekerja di bawah mereka.

Struktur Organisasi Flatarchy

Oleh kerana kedua-dua pilihan itu negatif, banyak perniagaan kini memilih kompromi antara kedua-dua perkara tersebut. Flatarchy berfungsi sebagai kacukan dari dua pendekatan, yang memudahkan permulaan kecil yang dirancang sebagai organisasi rata untuk secara beransur-ansur mengurus pertumbuhannya tanpa mengasingkan pekerja yang ada.

Secara flatarchy, pasukan dibungkam, dengan tugas dipisahkan berdasarkan pekerjaan yang sedang dilakukan. Organisasi tetap yang mempunyai projek khas, misalnya, dapat melantik ketua pasukan untuk mengetuai projek itu, kemudian membubarkan pasukan itu sebaik sahaja projek itu berakhir. Fleksibiliti ini menjadikan flatarchy popular di kalangan perniagaan yang mula mendapati struktur flat mereka tidak berat ketika mereka berkembang.