Empat Jenis Pengimbas

Selagi pejabat menggunakan kedua-dua fail digital dan dokumen salinan cetak, anda memerlukan cara untuk menukar gambar dan halaman anda berulang-ulang di antara keduanya. Untuk menjadikan fail digital menjadi dokumen fizikal, anda mencetaknya. Apabila anda ingin pergi ke arah lain, dan mengubah halaman fizikal atau foto menjadi fail digital, anda perlu menggunakan pengimbas. Terdapat banyak peranti pengimbas gambar yang berbeza, tetapi ia menjadi beberapa gaya asas.

Pengimbas Flatbed

Jenis alat pengimbas gambar yang paling kerap anda lihat di pejabat ialah pengimbas flatbed. Ini kelihatan seperti permukaan kerja mesin fotokopi, di mana anda meletakkan halaman untuk disalin, dan itulah pengimbas flatbed. Anda juga dapat menggunakannya untuk mengimbas item asli tebal, seperti buku atau majalah, dan juga halaman tunggal.

Sebilangan besar pengeluar pencetak menawarkan pencetak laser multifungsi atau inkjet dengan kemampuan pengimbasan yang terpasang, jadi anda tidak perlu memberi ruang untuk pengimbas berasingan yang mungkin tidak banyak digunakan. Pencetak pelbagai fungsi memberi anda keuntungan tambahan untuk bertindak sebagai mesin fotokopi atau kadangkala mesin faks, serta mencetak dan mengimbas. Itu menjadikan mereka pilihan yang baik di pejabat kecil, di mana peranti "jack of all trade" selalunya lebih praktikal daripada membeli beberapa mesin yang berasingan.

Pengimbas Lembaran Lembaran

Pengimbas flatbed sederhana dan mudah digunakan, tetapi sebenarnya hanya bertujuan untuk mengimbas satu halaman pada satu masa. Sekiranya anda mengimbas dokumen yang lebih panjang, satu halaman pada satu masa akan menjadi tua dengan tergesa-gesa. Lebih teruk lagi, anda membayar gaji seseorang semasa mereka mengimbas semua halaman tunggal itu. Sekiranya dokumen berbilang halaman merupakan bahagian yang sering dilakukan dalam perniagaan, anda mungkin lebih baik menggunakan pengimbas yang diberi lembaran. Jenis ini mempunyai dulang input yang memegang dari mana-mana dari beberapa halaman hingga berpuluh-puluh, dan menyalurkannya dengan cara yang sama seperti kertas yang disalurkan melalui pencetak. Beberapa model bahkan menawarkan pencetakan dupleks, yang bermaksud mereka akan mengimbas kedua-dua sisi dokumen dua sisi pada masa yang sama. Itu boleh menjimatkan masa yang serius.

Pengimbas Format Besar

Pengimbas flatbed dan pengimbas yang dilampirkan lembaran adalah mesin perniagaan serba boleh, tetapi biasanya terhad dalam saiz yang boleh mereka imbas. Biasanya, jika anda perlu mengimbas sesuatu yang lebih besar daripada dokumen berukuran sah, secara berkala, anda tidak bernasib baik. Sekiranya anda menggunakan halaman yang lebih besar dalam perniagaan anda - seperti cetak biru, gambar seni bina atau poster - anda perlu mendapatkan pengimbas format besar. Ini agak menyerupai piano elektronik pemuzik, dengan mekanisme imbasan rata yang dipasang di atas dudukan yang membawanya ke ketinggian meja. Untuk menggunakannya, anda memasukkan semula asli anda yang besar ke dalam pengimbas sehingga penggelek mencengkeramnya dan meletakkannya untuk pengimbasan. Dari sana, ia berfungsi seperti pengimbas yang diberi makan lembaran jumbo, dengan dokumen meluncur melalui mekanisme pengimbasan dan keluar dari sisi lain.

Pengimbas Tujuan Khas

Bergantung pada perniagaan anda, anda mungkin mendapati satu atau lain-lain alat pengimbas gambar khas menjadikan hidup anda lebih sederhana. Sekiranya anda menjual, misalnya, melabur dalam pengimbas kad perniagaan dapat mempercepat dan mempermudah tugas mengubah puluhan - atau ratusan - kad perniagaan yang baru diperoleh menjadi JPG di komputer anda.

Sekiranya gambar lebih banyak dari anda, ada juga pengimbas khusus untuk foto. Sebilangan besar pengimbas mengendalikan gambar dengan cukup baik, tetapi pengimbas foto khusus lebih cenderung untuk melakukannya tanpa memutarbelitkan gambar secara tidak wajar. Model yang lebih baik memberi anda pilihan untuk mengimbas dari slaid atau bahkan langsung dari filem negatif, yang bagus untuk mengarkibkan foto lama untuk tujuan penyimpanan atau melakukan cetakan baru untuk menggantikan gambar lama dan pudar.

Sekiranya anda banyak berjalan, atau mempunyai ruang yang terhad, satu jenis pengimbas terakhir perlu diketahui. Pengimbas pegang tangan berfungsi sama seperti pengimbas lain, kecuali anda meluncurkan unit mudah alih yang ringan di seluruh halaman yang ingin anda imbas. Beberapa model termasuk dok yang membolehkannya berfungsi sebagai pengimbas yang diberi lembaran.