Apakah Bahaya Mengeluarkan EIN Anda?

Nombor pengenalan majikan anda (EIN), atau FEIN, membolehkan anda berniaga dan melaporkan maklumat kewangan kepada Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri. Walau bagaimanapun, nombor EIN adalah rekod umum, menjadikan syarikat anda terdedah kepada orang yang tidak begitu peduli dengan perniagaan anda. Sebilangan syarikat secara keliru menganggap maklumat cukai korporat mereka selamat, oleh itu mereka segera meletakkan sijil nombor pengenalan cukai persekutuan mereka di tempat di mana sesiapa sahaja - pelanggan, pekerja dan pencuri - dapat menuliskan nombor tersebut dan menggunakannya untuk tujuan yang tidak sah.

Risiko Kecurian Identiti

Sama seperti pencurian identiti peribadi, mencuri EIN anda adalah langkah pertama dalam pencurian identiti korporat. Setelah seseorang mendapat nombor EIN anda, dia dapat membuat akaun kad kredit korporat, akaun perbankan perniagaan dan bahkan membuat kredit peribadi tanpa anda sedari. Pencurian EIN anda boleh digabungkan dengan pencuri yang mengakses surat anda. Mereka mengambil cek pelanggan yang dibuat ke syarikat anda, memasukkannya ke dalam akaun yang mereka buat dengan nama anda dan mengeluarkan wang.

Penggunaan Pekerja Tidak Sah

Potensi bahaya lain wujud dengan pekerja yang menggunakan EIN anda secara haram untuk mendapatkan barang borong bebas cukai. Walaupun pekerja mungkin menggunakan wangnya sendiri untuk membayar barang, syarikat anda masih disenaraikan sebagai penerima produk. Anda mungkin tidak menyedari pekerja anda membeli barang untuk kegunaan peribadi jika dia meminta penyata bil yang berasingan.

Bahaya berlaku jika perniagaan anda diaudit oleh IRS dan anda tidak dapat mengambil kira barang ini - atau tidak membayar cukai - kerana anda tidak pernah memesannya.

Risiko dari Tapak Tidak Selamat

Banyak syarikat sah yang menjual secara borong tidak mahu menyenaraikan harga mereka dalam talian. Laman web mereka meminta EIN anda supaya mereka tahu bahawa anda adalah syarikat sah yang mahukan maklumat harga borong. Sekiranya laman web mereka tidak selamat atau dienkripsi, maklumat itu mungkin dicuri oleh penggodam dalam talian. Sekiranya anda menyediakan EIN anda menggunakan akses rangkaian tanpa wayar tanpa jaminan, seperti di restoran atau kedai kopi, anda juga menghadapi risiko eksploitasi penggodam, kata University of Virginia.

Mencegah Masalah semasa Menggunakan EIN Anda

Jalankan pemeriksaan kredit pada EIN anda setiap tahun untuk melihat masalah. Sebelum anda memberikan EIN anda di Internet, cari alamat Web yang diawali dengan "//" - ini menunjukkan bahawa laman web ini menggunakan pelayan yang selamat untuk mengumpulkan maklumat. Lihat halaman "Tentang Kami" dan "Hubungi Kami" syarikat untuk melihat apakah mereka menyenaraikan nama dan nombor telefon pemilik syarikat, kerana ini membantu membuktikan kesahihan.

Jangan paparkan sijil EIN anda untuk dilihat oleh semua. Sebagai gantinya, masukkan sijil di tempat yang selamat untuk menyukarkan orang untuk menyalahgunakannya.