Apa yang Berlaku pada Orang yang Anda Sekat di Tumblr?

Menyekat, dikenali sebagai mengabaikan, seseorang di Tumblr menghalangnya membaca catatan anda di papan pemuka, menghalang anda membaca tentang tindakannya dalam pemberitahuan atau nota papan pemuka anda, dan menghalangnya daripada menghantar mesej kepada anda. Seperti pilihan lain, anda mungkin juga mempertimbangkan melindungi kata laluan Tumblr anda atau melaporkan orang tersebut ke Tumblr. Mengetahui apa yang berlaku pada orang yang anda blokir di Tumblr membantu anda menentukan tindakan yang terbaik.

Pengguna yang diabaikan

Apabila anda mengabaikan seseorang di Tumblr, dia tidak dapat lagi menghantar mesej kepada anda. Dia juga tidak akan dapat melihat catatan anda di Dashboardnya. Walau bagaimanapun, pengguna yang diabaikan yang ingin melihat siaran anda masih dapat melakukannya dengan mengakses Tumblr anda secara langsung; pengguna yang diabaikan boleh melihat kandungan anda dengan pergi ke URL halaman utama Tumblr anda daripada melihatnya melalui Papan Pemuka mereka. Tumblr tidak memberitahu orang yang anda telah mengabaikannya.

Apa yang Anda Lihat

Apabila anda mengabaikan seseorang di Tumblr, anda tidak lagi dapat melihat tindakannya di pemberitahuan Papan Pemuka anda. Pemberitahuan menunjukkan kemas kini tambahan pada Papan Pemuka anda, termasuk tindakan seperti reblog dan pengikut baru. Selain itu, apabila anda mengabaikan seseorang di Tumblr, anda tidak lagi dapat melihatnya dalam nota anda. Sekiranya pengguna yang diabaikan menulis nota di salah satu catatan anda, anda tidak akan melihatnya disenaraikan.

Kata Laluan Melindungi Tumblr Anda

Sekiranya anda ingin memastikan seseorang tidak mempunyai akses ke kandungan Tumlbr anda, pertimbangkan untuk melindungi kata laluan. Anda boleh membuat blog peribadi baru yang dilindungi kata laluan. Tumblr tidak membolehkan anda menjadikan blog utama anda peribadi. Walau bagaimanapun, anda boleh menjadikan catatan tertentu sebagai peribadi; semasa anda membuat atau mengedit siaran, dalam menu Terbitkan Sekarang pilih "Peribadi."

Melapor Orang ke Tumblr

Peniruan identiti, pengejaran, gangguan, spam, dan ketaksuban jahat semuanya melanggar dasar kandungan Tumblr. Sekiranya ada yang berlaku kepada anda, pertimbangkan untuk melaporkan pengguna yang bertanggungjawab kepada Tumblr. Tumblr boleh tetapi tidak diwajibkan secara kontrak untuk mengambil tindakan dengan menangguhkannya, menyekat alamat Protokol Internetnya atau membuang kandungannya.