Mengapa komputer riba saya tidak dikenakan caj?

Sekiranya pekerjaan anda sering membawa anda ke jalan raya, komputer riba tanpa bateri berfungsi boleh menghalang kerja anda. Beberapa faktor boleh menyebabkan bateri komputer riba tidak dapat dicas, cepat habis atau gagal, termasuk usia tua, kabel kuasa yang rosak atau litar pengisian yang rosak. Anda boleh menyelesaikan kebanyakan masalah bateri dengan membeli alat ganti, tetapi beberapa masalah memerlukan pembaikan profesional.

Bateri Lama

Semua bateri yang boleh dicas semula kehilangan kapasiti dari masa ke masa. Bateri komputer riba mengalami kehilangan umur panjang yang ketara setelah hanya beberapa tahun. Sekiranya anda terus menggunakan bateri lama, masa penggunaannya akan menyusut lebih lama sehingga bateri hanya dapat bertahan beberapa minit sebelum mati. Untuk mendapatkan semula kuasa yang hilang, anda perlu memesan bateri baru dari pengeluar komputer. Sebilangan besar komputer riba mempunyai bateri yang dapat diganti oleh pengguna, walaupun ada yang memerlukan pembongkaran profesional.

Kabel Kuasa Buruk

Kabel kuasa yang rosak dapat membuatnya seolah-olah bateri anda tidak akan terisi - jika kabel beralih antara bekerja dan tidak berfungsi, bateri akan kehilangan kuasanya secepat yang boleh dicas. Anda boleh menguji kabel kuasa anda dengan mencuba menjalankan komputer riba dengan kuasa AC setelah mengeluarkan bateri. Sekiranya ia berfungsi sekejap-sekejap, sambungannya mungkin terputus. Anda boleh memesan kabel kuasa pengganti dari pengeluar komputer jika diperlukan.

Litar Mengecas

Sekiranya komputer riba anda tidak berfungsi walaupun bateri atau kabel kuasa baru, litar pengecasan dalaman mungkin rosak. Sekiranya wayar di dalam komputer riba yang membawa dari kabel kuasa ke bateri rosak, bateri tidak akan diisi dengan betul. Untuk memperbaiki litar pengecasan yang rosak memerlukan pembaikan profesional dari pengilang atau bengkel.

Penggunaan Bateri

Bateri komputer riba tidak memerlukan rawatan khas seperti bateri yang boleh dicas semula yang lebih tua. Mereka tidak akan "berlebihan", dan juga tidak memerlukan longkang penuh sebelum setiap pengisian. Sekiranya komputer riba anda dimatikan semasa anda seolah-olah mempunyai daya yang tersisa, anda boleh mencuba satu saluran penuh untuk menetapkan semula penentukuran bateri. Proses ini sebenarnya tidak akan memperbaiki bateri yang rosak. Sekiranya komputer anda menjadi sangat panas semasa digunakan, anda mungkin ingin mengeluarkan bateri semasa menggunakan komputer riba dengan kuasa AC, kerana panas dapat mengurangkan jangka hayat bateri.