Strategi Pemasaran untuk Penjualan Peribadi

Penjualan peribadi adalah strategi yang digunakan oleh jurujual untuk meyakinkan pelanggan untuk membeli produk. Jurujual menggunakan pendekatan yang diperibadikan, disesuaikan untuk memenuhi keperluan individu pelanggan, untuk menunjukkan cara-cara yang produk itu akan menguntungkannya. Pelanggan diberi kesempatan untuk mengajukan pertanyaan, dan jurujual menangani segala masalah yang dia miliki mengenai produk tersebut.

Tanya Soalan Pelanggan

Semasa cuba menjual produk kepada pelanggan, anda perlu tahu mengapa dia berminat dengan produk atau perkhidmatan tersebut. Ketahui apakah dia sekarang adalah pelanggan salah satu pesaing anda. Sekiranya demikian, tanyakan mengapa dia tidak berpuas hati dengan produk atau perkhidmatannya, membuatnya mempertimbangkan untuk beralih ke produk anda. Tanyakan siapa pembuat keputusan utama di syarikatnya dan lihat apakah dia mempunyai garis masa untuk membuat keputusan akhir mengenai produk tersebut.

Mengumpulkan maklumat jenis ini dari dia akan membantu anda mengetahui apa yang ingin dia perolehi dari syarikat anda, jadi anda lebih mampu memenuhi keperluannya dengan tahap penjualan anda.

Menangani Masalah Pelanggan

Minta pelanggan untuk berkongsi sebarang kebimbangan mengenai produk atau perkhidmatan anda dengan anda. Sekiranya anda dapat mengatasi masalah-masalah ini, anda dapat meningkatkan peluang anda untuk menenangkan fikirannya dan meyakinkannya untuk membawa perniagaannya ke syarikat anda. Selalu lebih baik mengetahui kemungkinan masalah yang dihadapi oleh pelanggan dengan syarikat anda, jadi anda berpeluang menyebarkannya. Kadang kala pelanggan hanya memerlukan sedikit lebih banyak maklumat mengenai produk atau perkhidmatan anda untuk merasa selesa dalam membuat keputusan.

Minta Jualan

Tugas anda tidak selesai setelah anda selesai membuat persembahan penjualan. Penting untuk meminta pelanggan menjualnya. Anda boleh bertanya secara langsung apakah dia telah memutuskan untuk membeli produk atau perkhidmatan anda, atau anda boleh melakukannya secara tidak langsung seperti bertanya kapan dia ingin mula menerima perkhidmatan tersebut atau berapa banyak produk tertentu yang ingin dia pesan.

Ini akan membantu anda mengetahui kedudukan anda dengan pelanggan. Sekiranya dia ragu-ragu, tanyakan apa yang menghalangnya dari penjualan. Sekiranya anda dapat mengatasi masalahnya, anda cenderung mendapat penjualan.

Susulan Selepas Membuat Pembentangan

Jurujual yang baik selalu mengikuti prospek dan pelanggan setelah membuat persembahan. Sekiranya calon pelanggan masih tidak yakin dengan kelebihan produk atau perkhidmatan anda, ini adalah peluang lain untuk mengatasi masalahnya. Sekiranya dia sudah memutuskan untuk membeli produk atau perkhidmatan anda, penting untuk mendaftar masuk dan memastikan dia berpuas hati dengannya.