Cara Memperbaiki Internet Explorer Semasa Berjalan Dengan Lambat

Internet Explorer melambatkan kerana beberapa sebab, disebabkan oleh modularnya. Pelakunya adalah pemanjangan dan tambahan yang tidak diingini, tetapi itu bukan satu-satunya penyebabnya. Semasa anda mengalami kelambatan, pertama-tama pastikan bahawa masalahnya bukan dengan sambungan Internet, dan kemudian periksa untuk memastikan anda mempunyai versi terbaru sebelum melakukan penyesuaian besar.

Muat turun Penjelajah Internet Terkini

Microsoft sentiasa mengemas kini Internet Explorer. Sebagai tambahan kepada semakan utama - yang merangkumi Internet Explorer 8, 9 dan 10 - penyemak imbas menerima kemas kini berkala dan lebih kecil yang biasanya dipasang di latar belakang dan menangani kelajuan dan keselamatan. Buka Internet Explorer dan cari pilihan menu "About Internet Explorer". Ini dijumpai dengan mengklik ikon roda gigi di sudut kanan atas. Pastikan kotak centang "Pasang Versi Baru Secara Automatik" dipilih di tetingkap yang muncul. Sekiranya kotak itu tidak dicentang atau pilihannya tidak ada, kunjungi halaman muat turun Internet Explorer (lihat Sumber).

Tetapkan semula Tetapan Internet Explorer

Perubahan kecil yang anda buat pada Internet Explorer boleh mempengaruhi kelajuan penyemakan imbas anda. Microsoft menawarkan program Fix It yang mengembalikan penyemak imbas ke tetapan asalnya (pautan dalam Sumber). Dengan melakukannya, anda bukan sahaja berpotensi memperbaiki kelambatan, tetapi anda juga mengembalikan Internet Explorer ke papan tulis yang bersih untuk terus menerapkan pembaikan.

Menghilangkan Tambah Tidak Perlu

Alat tambah dalam Internet Explorer menyediakan banyak fungsi berguna. Tambahan Silverlight, misalnya, membolehkan anda menstrim filem melalui Netflix. Alat tambah lain, seperti bar alat membeli-belah, memberikan sedikit nilai dan melambatkan setiap transaksi dengan Internet Explorer. Untuk melihat senarai add-on, klik pada pilihan "Manage Add-ons" di bawah ikon gear di sudut kanan atas. Mengklik setiap satu memberi anda pilihan untuk menonaktifkannya jika sudah berjalan.

Cuba Trik Lanjutan

Sekiranya anda selesa, anda boleh membuat pengubahsuaian pada pendaftaran yang meningkatkan prestasi Internet Explorer. Trik yang paling biasa adalah dengan meningkatkan jumlah sesi maksimum yang dapat dibuka oleh Internet Explorer dengan satu pelayan. Untuk melakukan ini, buka Registry Editor, yang paling sering dijumpai dengan mengetik "regedit" di bar carian Windows, dan tingkatkan nilai "MaxConnectionsPerServer" yang terletak di bawah "HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Internet Settings." Semasa mencuba pengubahsuaian pada pendaftaran Windows, pastikan anda telah membuat sandaran pendaftaran. Perubahan pendaftaran boleh merosakkan PC anda jika dilakukan dengan tidak betul.