Cara Harga Menu Katering

Semasa memulakan perniagaan katering, menetapkan harga untuk menu anda adalah salah satu tugas terbesar yang anda hadapi. Harga perlu meliputi wang yang dibelanjakan untuk makanan serta kos buruh, masa dan perjalanan. Menetapkan harga yang membolehkan perniagaan anda memperoleh untung sambil bersaing dengan persaingan agak mudah dilakukan.

1

Pilih sistem harga untuk menu dan perkhidmatan anda. Terdapat tiga sistem harga biasa yang digunakan oleh syarikat katering. Harga tetap adalah sistem di mana setiap item dalam menu mempunyai kos dan kuantiti tetap. Contohnya, $ 20 untuk dua hidangan ayam bakar. Harga berjenama adalah sistem di mana harga setiap orang turun semakin tinggi jumlah kiraan tetamu meningkat. Sistem ini biasanya digunakan untuk bufet tetapi juga dapat digunakan ketika menyajikan makanan duduk dengan pinggan individu dan bahagian yang telah ditentukan. Harga khusus adalah sistem di mana anda membuat penawaran khusus untuk setiap pelanggan berdasarkan keperluan dan kos anda. Pilih sistem yang anda fikir akan memberi manfaat terbaik kepada perniagaan anda.

2

Tentukan markup untuk menu anda. Tanda harga adalah berapa banyak tambahan yang akan anda kenakan kepada pelanggan di samping kos bahan. Menandai item menu anda akan memastikan bahawa anda bukan sahaja dapat mengembalikan kos penyediaan makanan tetapi juga dibayar untuk masa penyediaan dan tenaga kerja. Markup yang cukup tinggi juga akan memastikan perniagaan anda mendapat keuntungan, tetapi ketahuilah bahawa markup yang terlalu tinggi dapat kehilangan calon pelanggan yang ingin menjimatkan wang. Menurut Food Service Warehouse, banyak syarikat katering menargetkan kenaikan harga tiga kali ganda dari harga makanan sebenar ketika membuat harga akhir untuk menu mereka.

3

Tentukan sama ada anda mahu memasukkan sebarang bayaran tambahan dalam harga menu anda. Bayaran ini boleh merangkumi yuran penghantaran, bayaran memotong kek atau yuran persediaan / turun. Sekiranya anda memilih untuk menambahkan bayaran tambahan untuk perkhidmatan ini, adalah mustahak bahawa yuran tersebut dinyatakan dalam menu anda dan dalam sebarang kontrak yang anda persiapkan dengan pelanggan.

4

Buat draf kasar menu katering anda.

5

Teliti harga syarikat katering lain di kawasan anda dan bandingkan harga menu mereka dengan harga menu anda. Perhatikan secara khusus bagaimana perbandingan harga mereka untuk item menu yang serupa. Lakukan penyesuaian yang diperlukan untuk harga katering anda untuk memastikan bahawa anda akan dapat bersaing dengan syarikat lain. Anda mungkin perlu menurunkan harga anda sedikit, mengeluarkan beberapa bayaran tambahan atau memasukkan perkhidmatan percuma dengan menu anda untuk menarik pelanggan ke syarikat anda berbanding syarikat dengan harga yang serupa atau lebih rendah.

6

Selesaikan menu katering anda.