Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Pencetak Anda Tidak Akan Memadamkan Pekerjaan?

Kadang kala anda melakukan kesalahan menghantar fail ke pencetak. Mungkin anda menghantar dokumen ke pencetak yang salah, mungkin anda mencetak versi fail yang salah atau mungkin anda telah menghantar laporan 500 halaman ke laserjet fire cepat dan anda tidak pernah bermaksud mencetaknya sama sekali. Anda boleh mendapatkan perniagaan teknologi perniagaan anda, tetapi setiap saat anda mengambil tinta dan kertas terbuang. Padamkan tugas sebelum selesai mencetak untuk mengurangkan sisa. Sekiranya tidak berjaya, anda perlu mencuba beberapa perkara.

Padamkan Tugas Dari Komputer

Langkah pertama untuk memperbaiki ralat pencetakan anda ialah menghapus tugas. Sebilangan pencetak membolehkan anda memadam tugas semasa menggunakan butang pada pencetak. Sekiranya ini tidak berfungsi, kembalilah ke komputer anda dan akses barisan cetak. Klik butang "Mula" Windows dan klik "Panel Kawalan." Klik "Perkakasan dan Bunyi" dan klik "Pencetak." Cari pencetak anda dalam senarai yang dipasang dan klik dua kali padanya. Klik kanan tugas dari barisan cetak dan pilih "Batal."

Mulakan semula Perkhidmatan Spooler

Spooler cetak adalah perkhidmatan yang menyimpan tugas cetak dan menghantarnya ke pencetak dan merupakan penyebab paling biasa bagi pekerjaan yang melekat dalam barisan cetak. Untuk memulakannya semula, anda mesti log masuk sebagai pentadbir. Klik butang "Mula" Windows dan klik kanan "Komputer." Klik "Urus," pilih "Perkhidmatan" dari panel kiri konsol Pengurusan Komputer dan cari "Print Spooler" pada senarai perkhidmatan. Klik dua kali perkhidmatan dan klik "Berhenti." Butang akan berubah menjadi kelabu semasa spooler berhenti. Klik "Mula" apabila butang kembali normal.

Anda juga boleh memulakan semula spooler melalui baris arahan. Klik butang "Mula" Windows, ketik "cmd" di medan Cari dan klik "Enter" untuk membuka antara muka baris perintah. Ketik "net stop spooler" untuk menghentikan perkhidmatan. Tunggu arahan kejayaan, dan kemudian ketik "spooler permulaan bersih." Semasa perkhidmatan dimulakan semula, ia harus mengosongkan barisan cetakan bagi semua pekerjaan yang tersekat.

Mulakan semula Pencetak

Walaupun spooler cetak anda tidak lagi berusaha menghantar tugas ke pencetak anda, anda mungkin masih mencetaknya. Sebilangan pencetak mempunyai cache untuk menyimpan pekerjaan aktif dan pencetak anda mungkin mencetak dari itu sehingga cache habis. Untuk mengganggu ini, matikan pencetak. Cache akan dihapus apabila kuasa dimatikan, jadi ia tidak seharusnya mula mencetak tugas anda lagi apabila dihidupkan kembali.

Kemas kini Pemacu

Untuk mengelakkan masalah ini tidak berulang, pastikan pemacu pencetak terbaru anda dipasang di komputer anda. Untuk mengemas kini pemacu, klik butang "Mula" Windows, ketik "devmgmt.msc" di medan Cari dan tekan "Enter." Klik dua kali "Pencetak" di Pengurus Peranti dan klik kanan pencetak anda. Klik "Kemas kini Perisian Pemacu." Klik "Cari perisian pemacu yang dikemas kini secara automatik" dan tunggu sementara Windows memeriksa dan memasang pemacu yang dikemas kini. Sekiranya Windows tidak menemui apa-apa, anda boleh mengunjungi laman sokongan pengeluar pencetak anda untuk memeriksa pemacu baru di sana.