Penterjemah Bing Vs. Penterjemah Google

Penterjemah Bing Microsoft dan Google Translate adalah alat terjemahan dalam talian yang popular dari dua syarikat teknologi terbesar di dunia. Kedua-dua program ini percuma untuk pengguna dan terdapat di halaman laman web yang unik. Ia direka untuk membantu terjemahan sama ada anda melayari dalam talian atau bekerja dengan dokumen, atau hanya berusaha menguraikan perkataan atau frasa.

Format

Format antara dua alat terjemahan hampir sama. Kedua-duanya mempunyai halaman Web dengan dua kotak segiempat bersebelahan. Dalam setiap kes, kotak di sebelah kiri adalah lokasi di mana anda memasukkan teks yang ingin anda terjemahkan. Masing-masing juga memberi anda pilihan untuk memasukkan alamat laman web di mana kandungannya berada yang anda ingin terjemahkan. Di kotak di sebelah kanan, hasil terjemahan muncul.

Bahasa

Kedua-dua alat terjemahan dapat menterjemahkan puluhan bahasa, dan kedua-duanya dapat menterjemahkan lebih jauh daripada bahasa Inggeris, memberikan anda pilihan untuk menerjemahkan mana-mana bahasa yang tersedia ke salah satu daripada bahasa lain yang tersedia. Walau bagaimanapun, Google Translate menawarkan perkhidmatan terjemahan untuk lebih banyak bahasa, yang menyediakan terjemahan untuk 63 bahasa yang berbeza. Sebaliknya, Bing Translator menyediakan terjemahan dalam 37 bahasa. Antara bahasa yang diterjemahkan oleh Google yang bukan bahasa Bing adalah bahasa Afrika, Basque, Filipino, Iceland, Ireland, Swahili, Urdu dan Yiddish.

Keistimewaan

Kedua-dua alat terjemahan memberi anda pilihan untuk mengesan secara automatik bahasa yang anda mahu terjemahkan sekiranya anda tidak dapat mengenalinya. Selain menampilkan teks yang diterjemahkan, setiap Bing dan Google juga memberikan pilihan untuk mendengar kata-kata terjemahan yang diucapkan. Kedua-dua alat ini juga memberi anda pilihan untuk menilai terjemahannya. Bing menyediakan widget percuma yang dapat anda tambahkan ke laman web anda sendiri sebagai pilihan untuk pengunjung, sementara Google Translate mempunyai layanan berbayar.

Kelajuan dan Ketepatan

Ulasan alat terjemahan Bing dan Google menunjukkan bahawa kelajuan dan ketepatannya dapat dibandingkan. Keduanya tidak setepat penterjemah manusia yang mahir, dan anda harus mengharapkan beberapa kesalahan dalam menggunakan salah satu alat terjemahan, terutama ketika petikan atau frasa itu kompleks. Google membenarkan anda memilih kata-kata dalam terjemahan untuk melihat apakah ada alternatif, yang membolehkan anda bermain dengan terjemahan jika ia tidak sesuai untuk anda.