Piawaian Industri untuk Hari Sakit

Semua orang jatuh sakit pada satu ketika. Sama ada demam di kepala atau selesema, ada kalanya pergi ke tempat kerja terasa hampir mustahil, apatah lagi, kasar kepada rakan sekerja anda yang tidak mahu menangkap apa sahaja yang anda ada. Seolah-olah memanggil orang sakit untuk bekerja tidak cukup tertekan - bagaimanapun, anda tidak mahu ketinggalan atau kehilangan rahmat bos anda - bagi sebilangan orang, mengambil hari yang sakit bermaksud memotong gaji. Biro Statistik Tenaga Kerja AS (BLS) melaporkan bahawa 71 peratus majikan menawarkan hari sakit berbayar, tetapi terdapat banyak variasi dari segi siapa yang layak mendapat cuti dan berapa hari mereka mendapat.

Purata Bilangan Hari Sakit dengan Gaji

Di AS, jumlah masa sakit yang dibayar seorang pekerja biasanya bergantung pada beberapa faktor, yang utama adalah jumlah masa pekerja itu bekerja untuk syarikat tersebut. Menurut BLS, lebih daripada separuh majikan memberikan cuti sakit berbayar selama lima hingga sembilan hari setelah satu tahun berkhidmat. Kira-kira satu perempat majikan menawarkan kurang dari lima hari waktu sakit yang dibayar, sementara suku lain menawarkan lebih dari 10 hari setahun. Purata jumlah hari sakit tidak berubah lebih lama lagi sepanjang anda tinggal di syarikat, walaupun BLS melaporkan bahawa pekerja yang bergaji tinggi cenderung menerima lebih banyak hari sakit daripada rakan mereka yang bergaji rendah.

Apa yang Dikatakan Hukum

Kerajaan persekutuan pada masa ini tidak menghendaki majikan memberikan cuti sakit berbayar. Walau bagaimanapun, beberapa negeri dan kota telah menetapkan undang-undang yang mewajibkan majikan untuk menawarkan cuti sakit berbayar sebelum satu tahun perkhidmatan standard. Sebelas negeri (Arizona, California, Connecticut, Massachusetts, Maryland, Michigan, New Jersey, Oregon, Rhode Island, Vermont dan Washington) dan District of Columbia telah menggubal undang-undang yang mewajibkan majikan untuk memberikan cuti berbayar.

Walaupun peraturan khusus berbeza-beza mengikut negara, kebanyakan membenarkan pekerja untuk mulai memperoleh waktu sakit pada hari pertama pekerjaan, dan mula menggunakan waktu itu setelah 90 hari kalendar. Waktu sakit biasanya diperoleh pada kadar satu jam untuk setiap 30 jam bekerja, sama dengan satu hari sakit penuh yang diperoleh setiap enam minggu.

Polisi Masa Tanpa Bayaran

Sebilangan majikan memilih untuk melupakan pengkategorian cuti pekerja sama sekali, dan hanya menggunakan polisi cuti rehat (PTO). PTO memberikan lebih banyak fleksibiliti dengan menggabungkan masa sakit, percutian dan waktu peribadi ke dalam satu "akaun" yang dapat diambil oleh pekerja apabila mereka memerlukan cuti. Beberapa majikan juga termasuk cuti di PTO.

Sebagai tambahan kepada fleksibiliti yang ditawarkan PTO, dalam kebanyakan kes ini membolehkan pekerja mengambil cuti lebih awal. Bergantung pada polisi majikan, kebanyakan PTO dapat ditunaikan setelah 90 hari (beberapa syarikat membenarkan akses lebih awal) dan masa diperoleh bermula pada hari pertama bekerja. Oleh kerana PTO diperoleh, pekerja biasanya menawarkan pilihan untuk membawa masa ke tahun berikutnya atau membenarkan pekerja mengeluarkan sebahagian daripada masa yang diperoleh pada akhir tahun dengan kadar gaji semasa mereka.

Banyak syarikat mendasarkan kadar pendapatan PTO pada tahun perkhidmatan. Sebagai contoh, seorang pekerja dengan perkhidmatan kurang dari satu tahun mungkin memperoleh PTO selama empat jam setiap tempoh pembayaran dua minggu sekali, selama 104 jam, atau 13 hari, cuti dalam setahun. Seorang pekerja dengan perkhidmatan lebih dari 10 tahun mungkin memperoleh dua kali ganda jumlahnya dalam setahun, dengan cuti 26 hari cuti. Syarikat yang berbeza mempunyai polisi sendiri mengenai akruan maksimum dan menghendaki pekerja untuk mengambil cuti atau mengeluarkan wang ketika mereka mencapai sejumlah jam bank.

Masa Tanpa Bayaran Tanpa Had

Pendekatan lain untuk hari sakit yang dilaksanakan oleh beberapa syarikat adalah cuti tanpa had. Benar-benar seperti apa: Pekerja mempunyai kebebasan untuk mengambil cuti sebanyak yang mereka mahukan, kapan pun mereka mahu. Ideanya ialah dengan memberi kebebasan kepada pekerja untuk membuat jadual mereka sendiri, mereka akan menjadi lebih produktif dan inovatif. Memerlukan pekerja untuk mematuhi peraturan yang ketat dan menguatkuasakan dasar yang preskriptif hanya membendung bakat mereka dan menunjukkan kurangnya kepercayaan.

Idea cuti tanpa had belum dapat digunakan dalam setiap perniagaan, dan ia juga mencela. Ada yang mendakwa tidak adil untuk membenarkan pekerja yang baru bermula dengan syarikat itu mendapat faedah yang sama dengan mereka yang telah membayar iuran dan mendapat lebih banyak masa dari pejabat. Yang lain meramalkan kekacauan, kerana pekerja memanfaatkan peraturan yang santai dan menghabiskan lebih banyak masa di pantai daripada melakukan sesuatu.

Namun, syarikat-syarikat yang berjaya melaksanakan dasar ini menyatakan bahawa ia memerlukan peralihan perspektif, serta ketelusan dan kebertanggungjawaban yang lengkap di kalangan pekerja. Ini tidak boleh menjadi lingkungan "apa-apa yang berlaku" di mana orang-orang berangkat selama berbulan-bulan atau memutuskan untuk tidak muncul untuk bekerja tanpa komunikasi. Pekerja diminta untuk terus memenuhi tujuan dan harapan prestasi mereka dan memberikan pemberitahuan sebanyak mungkin ketika mereka akan keluar. Walau bagaimanapun, dari segi polisi hari sakit, cuti tanpa had membolehkan pekerja mengambil masa yang mereka perlukan untuk menjadi lebih baik, tanpa perlu bimbang mengenai penghasilan mereka.

Pekerja Setiap Jam dan Gaji Sakit Standard

Bagi pekerja setiap jam dan sambilan, hari sakit yang dibayar tidak diberikan. Sebenarnya, hanya di negeri-negeri yang mempunyai undang-undang mengenai cuti sakit berbayar, pekerja dijamin mendapat cuti ketika mereka sakit. Beberapa syarikat, seperti peruncit mega Walmart, telah melaksanakan dasar untuk memberikan waktu sakit yang dibayar kepada pekerja setiap jam dalam usaha untuk mengurangkan ketidakhadiran, tetapi secara amnya, melainkan jika anda bekerja sambilan, anda mungkin akan kehilangan gaji sekiranya anda terpaksa memanggil orang sakit .

Di negeri-negeri yang memerlukan majikan memberikan gaji biasa, peraturannya sama dengan peraturan untuk pekerja sepenuh masa dan bergaji. Purata jumlah hari sakit bertambah sekurang-kurangnya satu jam untuk setiap 30 jam bekerja, dan akruan bermula pada hari pertama bekerja. Di beberapa negeri, seperti California, majikan mempunyai pilihan untuk menyediakan waktu sakit di muka, memberi pekerja sejumlah jam yang dapat mereka gunakan setiap tahun. Walaupun begitu, secara keseluruhan, pekerja setiap jam dan sambilan mendapat waktu sakit yang lebih rendah daripada pekerja sepenuh masa.

Akta Cuti Keluarga dan Perubatan

Walaupun majikan tidak diwajibkan untuk memberikan cuti sakit berbayar, mereka yang berada di bawah payung Akta Cuti Keluarga dan Perubatan (FMLA) harus membenarkan cuti sakit tanpa gaji. FMLA membenarkan pekerja yang memenuhi syarat untuk mengambil cuti sakit tanpa gaji sehingga 12 minggu untuk diri mereka sendiri atau ahli keluarga. Dalam beberapa kes, pekerja boleh - atau mungkin diminta untuk - menggunakan sebahagian daripada waktu cuti mereka sebelum mengambil cuti FMLA.

Majikan yang mempunyai sekurang-kurangnya 50 pekerja yang bekerja dalam jarak 75 batu dari lokasi fizikal syarikat diminta untuk menawarkan cuti FMLA. Pekerja yang telah bekerja sekurang-kurangnya 12 bulan, dan bekerja sekurang-kurangnya 1.250 jam dalam tempoh tersebut, layak mendapat cuti di bawah FMLA.

Kesan Ekonomi Hari Sakit

Sesiapa yang pernah terpaksa pergi bekerja sakit atau terpaksa mendengar rakan sekerja mengendus dan bersin sepanjang hari memahami pentingnya hari sakit. Walau bagaimanapun, hari-hari sakit adalah penting untuk alasan di luar kesulitan atau ketidakselesaan yang berkaitan dengan sakit di tempat kerja.

Satu masalah utama adalah presenteeism, ketika seorang pekerja bekerja secara fizikal, tetapi tidak dapat menjadi produktif atau bekerja seperti biasa kerana mereka sakit. Walaupun presenteeism adalah masalah dalam industri mana pun, pertimbangkan fakta ini: Satu kajian pada tahun 2015 menunjukkan bahawa 70 peratus wanita yang bekerja di industri makanan segera pergi bekerja walaupun mengalami gejala penyakit, dan lebih daripada separuh daripada semua wabak penyakit bawaan makanan disebabkan oleh seorang pekerja yang datang bekerja ketika sakit. Memandangkan kebanyakan pekerjaan perkhidmatan makanan adalah jawatan setiap jam atau paruh waktu, banyak pekerja tidak mampu mengambil cuti, sehingga menimbulkan risiko kesihatan awam.

Merawat Anak Sakit

Kekurangan masa sakit yang dibayar juga menjadi masalah bagi ibu bapa, yang sering kali tidak mampu meluangkan masa untuk menjaga anak-anak yang sakit. Akibatnya, kanak-kanak pergi ke sekolah walaupun mereka sakit, menyebarkan kuman dan mewujudkan wabak penyakit di sekolah dan siang hari. Bagi kebanyakan ibu bapa, ini adalah situasi tanpa kemenangan, kerana kehilangan gaji bererti tidak mempunyai cukup wang untuk memenuhi keperluan asas.

Laporan Institut Dasar Ekonomi mendedahkan bahawa bagi mereka yang berpendapatan rendah, kehilangan setengah hari bekerja bererti memotong buah dan sayur daripada belanjawan runcit selama sebulan, sementara tiga hari kerja yang terlewat bermaksud kehilangan keseluruhan belanjawan bulanan. Cuti sepanjang seminggu tanpa gaji boleh menyebabkan pembayaran sewa atau gadai janji bulanan semakin pendek.

Hari Sakit Menjimatkan Wang Perniagaan

Bagi majikan yang prihatin tentang kos menyediakan masa sakit yang dibayar, bukti menunjukkan bahawa tidak hanya memberikan jumlah hari sakit yang rata-rata tidak mempunyai pengaruh yang dapat diukur pada intinya, ia juga memberi manfaat kepada perniagaan dari segi kos yang lebih rendah, semangat pekerja dan pengambilan pekerja. Di daerah di mana undang-undang memerlukan waktu sakit yang dibayar, misalnya, majikan melaporkan kenaikan biaya yang minimum, dan meskipun ada tuntutan dari pihak lawan bahawa undang-undang tersebut akan meningkatkan harga dan mengurangi pekerjaan, itu belum terjadi. Selain itu, bidang yang telah membayar undang-undang cuti sakit juga melaporkan bahawa ketersediaan faedah ini adalah alat pengambilan yang kuat, dan pengangguran sebenarnya menurun.

Cuti sakit berbayar juga penting untuk kejayaan perniagaan. Sebagai contoh, kajian industri restoran menunjukkan bahawa waktu sakit yang dibayar membantu mengurangkan perolehan sebanyak 50 peratus, menjimatkan kos perniagaan ribuan dolar untuk menggantikan pekerja. Di samping itu, apabila pekerja pergi ke tempat sakit, mereka kurang produktif - dengan kos yang lebih tinggi daripada 200 juta dolar untuk kehilangan produktiviti, yang lebih tinggi daripada kos yang berkaitan dengan ketidakhadiran.

Tidak membayar hari sakit juga meningkatkan kos penjagaan kesihatan. Apabila pekerja tidak dapat meluangkan masa dari bekerja untuk berjumpa doktor, mereka sering jatuh sakit, menyebarkan penyakit mereka kepada orang lain dan memerlukan rawatan yang lebih mahal pada masa akan datang. Dan di antara pekerja yang mendapatkan rawatan, orang yang tidak mempunyai gaji biasa adalah dua kali lebih mungkin untuk menggunakan bilik kecemasan, kerana mereka tidak terlepas bekerja untuk berjumpa doktor pada waktu perniagaan biasa. Ini bukan sahaja meningkatkan kos untuk pekerja, tetapi juga meningkatkan kos insurans untuk majikan kerana penjagaan kecemasan menggantikan janji rutin dan perawatan pencegahan.