Menyelesaikan Masalah Pemasangan Yahoo Messenger

Yahoo Messenger adalah alat pesanan segera untuk perniagaan yang perlu terus berhubungan dengan pelanggan, pelanggan dan rakan sekerja melalui Web. Masalah dengan perisian boleh merosakkan hubungan dalaman dan luaran serta intinya, jadi penting ia diselesaikan secepat mungkin. Punca masalah mungkin terletak pada pemasang itu sendiri atau dengan program pihak ketiga pada sistem anda. Sebagai penyelesaian sementara, pelanggan Yahoo Messenger yang dibina ke dalam Yahoo Mail di Web boleh digunakan sebagai gantinya.

Nyahpasang dan Pasang Semula

Ada kemungkinan masalah dengan pemasang yang rosak menghalang Yahoo Messenger daripada memasang dengan betul. Gunakan komponen Program di Panel Kawalan untuk menghapus semua jejak perisian dari mesin dan kemudian memuat turun versi terkini perisian dari halaman rasmi di laman web Yahoo. Proses ini harus menggantikan fail yang telah dihapus atau rosak. Pastikan anda menggunakan akaun pentadbir di Windows semasa memuat turun dan memasang perisian. Sekiranya masalah berterusan, jalankan pemasang dalam mod keserasian dengan mengklik kanannya dan memilih "Selesaikan masalah keserasian" dari menu yang muncul.

Kemas kini Windows dan Pemacu

Pastikan sistem operasi anda menjalankan patch dan kemas kini terkini untuk meningkatkan keserasian dengan perkakasan dan perisian yang anda pasang. Di samping itu, pastikan anda menggunakan pemacu terkini untuk kad video yang anda pasang, kerana pemacu yang lapuk kadangkala boleh menyebabkan masalah dengan Yahoo Messenger. Cari pemacu terbaru untuk perkakasan paparan video anda dengan melayari laman web kad grafik atau pengeluar papan induk dan cari muat turun yang betul untuk peranti dan sistem operasi anda.

Konflik Perisian

Kemungkinan lain ialah alat perisian pihak ketiga mengganggu pemasangan Yahoo Messenger. Ini boleh jadi dari aplikasi mesej segera yang lain hingga program malware yang menyekat pemasangan. Tekan "Ctrl-Alt-Del" dan gunakan Windows Task Manager untuk mematikan aplikasi dan proses latar belakang yang tidak perlu, terutama yang berkaitan dengan pesanan segera. Di samping itu, kemas kini alat keselamatan anda ke versi terbaru dan jalankan imbasan sistem sepenuhnya untuk memeriksa sebarang jangkitan malware.

Konflik Perkakasan

Sekiranya anda menjalankan kamera web atau kamera web yang lebih lama dengan pemacu yang sudah usang, ini boleh menyebabkan pemasang Yahoo Messenger mengalami kerosakan. Cabut palam webcam anda sebelum mencuba pemasangan semula. Sekiranya peranti terpasang nampaknya salah, muat turun dan pasang versi terbaru pemacu peranti dari laman web rasmi pengeluar. Sekiranya kamera web disambungkan ke hab USB, pasangkannya ke port yang disambungkan terus ke papan induk PC atau komputer riba.