Cara Menyulitkan Gambar

Penyulitan gambar boleh digunakan untuk menanda gambar digital untuk tujuan hak cipta dan untuk menjadikan gambar peribadi anda selamat dari mata kasar. Untuk gambar yang disimpan di komputer riba, telefon pintar, atau di awan, penyulitan memberi anda lapisan keselamatan tambahan untuk membantu menjaga kerahsiaan gambar anda. Perisian khas diperlukan untuk menyulitkan gambar dan tersedia sebagai perisian percuma, shareware, dan dijual di Internet untuk semua sistem operasi utama.

Mengapa Imej Disulitkan

Gambar dienkripsi kerana banyak sebab, termasuk mengenal pasti pencipta gambar, melindungi maklumat hak cipta, mencegah cetak rompak, dan menyekat gambar agar tidak dilihat oleh pengguna yang seharusnya tidak mempunyai akses kepadanya. Dengan menyulitkan gambar, anda boleh menghantarnya melalui e-mel atau melalui Internet tanpa perlu risau gambar anda dilihat oleh orang yang anda tidak mahu melihatnya. Menyulitkan gambar di komputer rumah anda juga akan memberi anda ukuran keselamatan sekiranya penggodam mendapat akses ke cakera keras anda, dan menyulitkan gambar pada komputer riba atau telefon pintar anda juga akan menjadikan gambar anda lebih selamat jika komputer atau komputer riba anda hilang atau dicuri.

Steganografi

Steganografi adalah cara menyembunyikan mesej dalam gambar, teks, atau bahkan dalam video, tetapi itu bukan proses penyulitan yang benar. Dengan gambar digital, gambar kedua mungkin tersembunyi di dalam gambar pertama dengan secara selektif menggantikan beberapa data binari yang mewakili warna dan intensiti setiap piksel dengan nilai yang bertentangan. Satu kaedah steganografi yang biasa, yang disebut kaedah bit paling tidak penting, mengubah nilai unit data gambar binari sehingga menjadi nol dan nol menjadi satu. Hanya sebahagian daripada data gambar binari yang perlu diubah untuk menyembunyikan gambar lain. Steganografi dapat digunakan untuk menambahkan tanda air digital pada gambar untuk membantu melindungi bahan yang dilindungi hak cipta dari pencurian, tetapi juga dapat digunakan untuk menyembunyikan data yang dicuri atau maklumat sensitif. Gambar steganografi mudah diuraikan melainkan ia juga disulitkan oleh perisian lain.

Proses Penyulitan

Gambar boleh dienkripsi dengan cara yang sama seperti teks yang disulitkan oleh perisian. Dengan menjalankan urutan operasi matematik, yang disebut algoritma, pada data binari yang terdiri daripada gambar, perisian enkripsi mengubah nilai nombor dengan cara yang dapat diramalkan. Kunci perisian diperlukan untuk membuka kunci kod penyulitan, dan ia dibuat oleh perisian yang sama yang merombak gambar. Gambar dan kunci yang dienkripsi dihantar ke penerima secara berasingan untuk mengurangkan kemungkinan penggodam dapat memintas kedua-duanya. Kunci perisian, yang biasanya merupakan jenis kata laluan, ditaip ke dalam perisian penyahsulitan untuk menguraikan gambar yang dikodkan. Keselamatan enkripsi bergantung pada betapa sukarnya data yang disulitkan untuk tidak disulitkan.

Perisian Penyulitan

Anda memerlukan perisian penyulitan untuk menyandikan gambar. Sistem operasi komputer utama dilengkapi dengan beberapa bentuk perisian enkripsi, tetapi aplikasi pihak ketiga juga tersedia untuk komputer peribadi, tablet, dan telefon pintar. Microsoft menyediakan BitLocker dengan Windows 7, sementara Mac OS X dilengkapi dengan FileVault. Satu program pihak ketiga adalah TrueCrypt, yang dapat membuat sistem operasi umpan untuk mengelirukan penggodam. Dropbox, PowerFoler, dan Cloudfogger adalah sistem penyimpanan fail dalam talian yang merangkumi penyulitan sebagai sebahagian daripada keselamatan data mereka. Beberapa program penyulitan akan membolehkan anda memproses gambar secara berkumpulan, dan kebanyakan dapat menangani fail gambar biasa seperti BMP, TIF, RAW, PSD, dan JPG. Aplikasi telefon membolehkan anda mengenkripsi gambar anda secara langsung di telefon anda. Aplikasi enkripsi untuk telefon pintar berasaskan Android merangkumi WhisperCore dan Droid Crypt,dan aplikasi iPhone merangkumi Kryptos dan SecuMail.