Undang-undang Buruh & Pekerja Bergaji

Pekerja setiap jam secara amnya dibayar mengikut jumlah jam mereka bekerja selama tempoh gaji, sementara pekerja yang bergaji menerima gaji tetap mingguan, dua mingguan atau bulanan. Jabatan Tenaga Kerja Amerika Syarikat (DOL) mentadbir Fair Labor Standards Act (FLSA), yang menetapkan peraturan tentang bagaimana pekerja dibayar, mana pun klasifikasi mereka, termasuk kerja lembur.

Menentukan Tempoh Gaji dan Gaji

Menurut DOL, gaji bermaksud pekerja menerima jumlah gaji tetap yang ditentukan sebelum tempoh gaji bermula. Gaji dapat merangkumi semua gajinya, atau dapat menjadi sebahagian daripadanya. Tetapi mesti jumlah yang dia dapat mengandalkan setiap hari gaji. Majikan biasanya menentukan gaji tempoh gaji dengan membahagikan jumlah tahunan dengan jumlah tempoh gaji tahunan, biasanya setiap minggu atau dua minggu.

Mengecualikan Kriteria Pekerja

Di bawah FLSA, pekerja yang tidak dikecualikan adalah mereka yang tidak dikecualikan dari undang-undang gaji minimum dan gaji lebih masa. sementara pekerja yang dikecualikan adalah mereka yang dikecualikan dari gaji lebih masa. Sebilangan besar pekerja tanpa cukai adalah pekerja setiap jam dan kebanyakan pekerja bergaji dikecualikan. Majikan tidak boleh mengkategorikan pekerja sebagai dikecualikan sesuka hati; juga tidak boleh melabelkannya dikecualikan untuk melarikan diri dari membayar lebih masa.

Pekerja mesti memenuhi syarat pekerjaan atau gaji berkaitan FLSA untuk mendapatkan status yang dikecualikan. Sekiranya pekerja tidak memenuhi kriteria, maka dia boleh dibayar berdasarkan gaji. Dalam kes ini, dia layak mendapat gaji lebih masa, jika bekerja.

Terutama, pekerja boleh dikecualikan, seperti doktor atau guru sekolah, tetapi dibayar setiap jam. Majikan harus selalu memeriksa dengan lembaga pekerja negeri jika memerlukan penjelasan mengenai pekerja yang dikecualikan.

Pertimbangan untuk Pengecualian

Jurujual luar, pekerja pentadbiran, eksekutif, dan profesional dikecualikan, dengan syarat mereka memenuhi syarat gaji dan atau tugas pekerjaan FLSA. Tambahan pula, pekerja berpendapatan tinggi yang berpendapatan $ 100,000 atau lebih dikecualikan.

Sebagai contoh, pekerja eksekutif dikecualikan jika dia berpendapatan tidak kurang dari $ 455 seminggu, biasanya melakukan buruh bukan manual atau pejabat yang berkaitan dengan keseluruhan operasi atau pengurusan syarikat, dan menggunakan budi bicara dan pertimbangan peribadinya apabila perlu.

Waktu Kerja dan Syarat Bayar

Secara amnya, pekerja yang bergaji mesti menerima keseluruhan gajinya walaupun berapa jam atau hari dia bekerja. Tetapi dia tidak bekerja sama sekali pada minggu kerja, majikan tidak perlu membayarnya sama sekali untuk minggu itu. Selagi pekerja itu bersedia dan bersedia untuk bekerja, majikan tidak dapat mengurangkan gajinya kerana pekerjaan tidak tersedia. Ia juga tidak dapat mengurangkan gajinya untuk ketidakhadiran separa hari. Khususnya, jika dia cuti setengah hari, dia tetap dibayar sepanjang hari.

Majikan boleh membuat pemotongan yang dibenarkan dalam keadaan tertentu, seperti penggunaan terlalu banyak hari faedah, penggantungan tatatertib yang tidak dibayar dan cuti peribadi. Sekiranya majikan membuat kebiasaan melakukan pemotongan yang tidak dibenarkan, ia boleh kehilangan pengecualian; maknanya, pekerja menjadi tidak bebas.

Kesalahpahaman mengenai Jam Waktu

Seorang pekerja yang bergaji mungkin mempercayai bahawa status gajinya tidak termasuk dia dari pukul waktu. Tetapi FLSA tidak melarang pihak majikan daripada meminta pekerja yang bergaji meninju jam.