Apakah Penyebaran Kadar Faedah?

Perbezaan atau spread antara dua kadar faedah yang berkaitan berlaku dalam banyak jenis urus niaga perniagaan atau kewangan. Karena berkaitan dengan perniagaan anda, spread mungkin relevan jika anda meminjam wang atau jika perniagaan anda melibatkan pinjaman atau mengatur pinjaman untuk pelanggan anda. Karena berkaitan dengan perniagaan kecil, spread kadar dapat menjadi perbelanjaan atau sumber keuntungan.

Penyebaran dalam Pinjaman

Untuk perniagaan yang meminjamkan wang, spread suku bunga adalah apa yang dikenakan oleh syarikat atas pinjaman berbanding dengan kos wangnya. Bank menjalankan spread kadar faedah, membayar kadar simpanan dan simpanan CD tertentu dan membuat pinjaman dengan kadar yang lebih tinggi daripada yang dibayar kepada simpanan. Syarikat kewangan yang diperdagangkan secara terbuka seperti bank sering melaporkan spread kadar faedah bersih yang diperoleh pada laporan kewangan suku tahunan dan tahunan. Bank Dunia membekalkan data penyebaran kadar faedah dari negara-negara di seluruh dunia yang menunjukkan perbezaan antara kadar pinjaman purata dan kadar deposit.

Spread dalam Melabur

Di dunia pelaburan, spread kadar faedah digunakan untuk menilai apa yang dibayar oleh pelaburan berbanding dengan kadar penanda aras. Di AS, penanda aras selalunya adalah kadar semasa keselamatan AS yang ditentukan. Di pasaran bon, kadar bon korporat akan dibandingkan dengan bon Perbendaharaan 10 tahun pada penilaian kredit yang berbeza. Sebagai contoh, bon dengan penarafan kredit AA akan membayar spread tertentu pada kadar Perbendaharaan dan bon dengan penarafan yang lebih rendah seperti BB akan membayar spread lebih tinggi daripada kadar Perbendaharaan.

Meminjam untuk Perniagaan Anda

Sekiranya anda ingin mengeluarkan pinjaman bank untuk perniagaan anda, bank kemungkinan besar akan memberikan anda kadar yang merupakan kadar utama dan kadar spread. Kadar utama digunakan oleh banyak bank sebagai kadar asas untuk pinjaman komersial dan peribadi, dengan spread ditambahkan ke perdana berdasarkan situasi kredit peminjam. Untuk pinjaman perniagaan, kemungkinan pinjaman adalah pinjaman kadar boleh laras dan kontrak akan ditulis dengan kadar yang tersebar di atas kadar perdana. Ini bermaksud bahawa jika kadar utama meningkat, begitu juga dengan kadar yang anda bayar untuk pinjaman perniagaan anda.

Pinjaman kepada Pelanggan

Sekiranya anda memberikan pilihan pembiayaan untuk membantu pelanggan perniagaan anda membeli produk anda, anda boleh menjana keuntungan tambahan dari spread kadar faedah. Contohnya, anda menjual kereta golf dan untuk mempromosikan penjualan anda menawarkan penyelesaian pembiayaan yang mudah. ​​Untuk memberikan pinjaman kereta golf, anda bekerja dengan bank yang memberikan wang kepada anda dengan kos 6 peratus. Anda menulis kontrak kewangan kereta golf pada 9.9 peratus. Apabila anda menghantar kontrak kewangan kepada pemberi pinjaman, bank akan mengira perbezaan pendapatan faedah antara 9.9 dan 6 peratus dan akan mengirimkan cek perbezaan kepada anda, memberikan keuntungan tambahan dari penjualan.