Cara Memuat Naik GIF Animasi ke Tumblr

Tumblr adalah laman blog popular yang membolehkan pengguna menghantar teks, video, fail audio dan gambar. Seperti semua fail komputer, fail foto terdapat dalam beberapa jenis. Salah satu jenis fail foto adalah GIF, yang bermaksud singkatan dari Graphics Interchange Format. Secara teknikal, tidak semua GIF dianimasikan, tetapi istilah ini digunakan secara rawak untuk merujuk kepada gambar gelung animasi yang biasanya dijumpai di Web. Tumblr menyokong beberapa jenis fail gambar yang berbeza, termasuk GIF.

1

Log masuk ke akaun Tumblr anda.

2

Klik butang "Foto" untuk menghantar gambar ke blog anda. Anda akan diarahkan secara automatik ke halaman "Muat Naik Foto".

3

Klik butang "Browse" untuk mula memuat naik GIF animasi anda. Ini akan membuka Windows Explorer. Buka folder yang mengandungi GIF animasi anda, atau lihat di Desktop anda jika anda menyimpannya di sana. Klik dua kali fail GIF animasi untuk menambahkannya ke halaman "Muat Naik Foto".

4

Tambahkan kapsyen jika anda mahu, dengan menaipnya ke bahagian "Kapsyen". Anda juga dapat menambahkan tag dengan mengetik perkataan ke bahagian "tag", kemudian mengikuti setiap tanda dengan koma. Klik butang "Buat pos" untuk memuat naik GIF animasi anda ke Tumblr.