Cara Menambah Carta ke Carta Lain di Excel

Microsoft Excel memberi anda sejumlah alat untuk membina, mengemas kini dan memanipulasi grafik dan carta. Sekiranya anda ingin mengambil data dari satu carta dan meletakkannya di carta lain, Excel memberi anda dua cara untuk menyelesaikan tugas tersebut. Kaedah pertama akan mengekstrak data dari carta pertama dan menambahkannya ke carta kedua, meninggalkan hanya satu carta besar, tetapi kaedah ini umumnya hanya berfungsi apabila anda mempunyai dua carta jenis yang sama. Sekiranya carta anda sama sekali berbeza, maka anda boleh menggunakan kaedah kedua, yang memerlukan anda menjadikan carta pertama anda lebih kecil, dan kemudian menyisipkannya di ruang putih pada carta kedua, meninggalkan anda dengan satu carta besar yang juga mengandungi satu carta kecil .

Buat Satu Carta Besar

1

Buka hamparan Excel 2010 yang menyimpan dua carta yang ingin anda buat menjadi satu.

2

Klik pada carta pertama untuk mengaktifkannya, kemudian klik pada mana-mana siri data yang membentuk carta tersebut. Anda akan melihat siri data terpilih dalam carta. Tekan "Ctrl" dan "C" untuk menyalin data carta. Walaupun anda hanya memilih satu siri, Excel akan menyalin semua data carta.

3

Klik di mana sahaja pada carta kedua untuk memilih carta. Tekan "Ctrl" dan "V" untuk menampal data yang disalin ke carta ini. Excel akan menambahkan semua siri data dari carta pertama ke carta kedua.

Carta Dalam Carta

1

Buka hamparan Excel 2010 yang menyimpan dua carta anda. Klik pada carta yang ingin anda buat lebih kecil dan masukkan ke dalam carta yang lain.

2

Gerakkan tetikus anda ke salah satu sudut carta yang dipilih. Klik dan tahan butang tetikus, kemudian seret tetikus ke sudut bertentangan, menjadikan carta lebih kecil semasa anda pergi. Terus menyeret tetikus sehingga carta adalah ukuran yang anda inginkan, kemudian lepaskan butang tetikus.

3

Tahan kekunci "Ctrl" dan klik carta kedua, supaya kedua-dua carta dipilih pada masa yang sama. Klik tab "Tata Letak Halaman" dan kemudian klik butang "Kumpulan" di kawasan Susun pita. Kotak besar akan mengelilingi kedua-dua carta sekaligus.

4

Klik pada carta yang lebih kecil. Gerakkan tetikus anda ke pinggir carta ini di mana penunjuk berubah menjadi sekumpulan anak panah bersilang. Klik dan tahan butang tetikus ke bawah, kemudian seret carta ini ke atas carta yang lebih besar. Letakkan carta yang lebih kecil di tempat yang anda mahukan, kemudian lepaskan butang tetikus.

5

Pilih carta yang lebih besar, kemudian gerakkan tetikus anda di tepi luar carta dan klik dan tahan butang tetikus. Seret carta ke lokasi yang anda inginkan pada hamparan. Proses ini juga akan menggerakkan carta yang lebih kecil, yang kini dihubungkan dengan carta yang lebih besar.