Cara Menangkap Imej di Windows Media Player 10

Sekiranya anda perlu merakam gambar pegun dari video latihan atau bahan video lain, anda boleh menggunakan Windows Media Player 10 pada komputer Windows XP. Walau bagaimanapun, anda akan mendapat gambar hitam jika anda cuba menggunakan kunci Skrin Cetak tanpa mengkonfigurasi Media Player terlebih dahulu. Secara lalai, pemain menggunakan tindanan video; Hamparan ini menghalang anda daripada mengambil tangkapan skrin. Selepas anda melumpuhkan tindanan, anda boleh mengambil tangkapan skrin semasa video dimainkan atau setelah anda menjeda.

1

Lancarkan Windows Media Player 10, klik "Alat" dan kemudian pilih "Pilihan" untuk membuka tetingkap Pilihan.

2

Pilih tab "Prestasi", dan kemudian klik butang "Lanjutan" untuk membuka tetingkap Tetapan Percepatan Video.

3

Lumpuhkan pilihan "Gunakan Hamparan" di bahagian Pecutan Video dengan mencentang kotaknya.

4

Klik "OK" untuk menutup tetingkap Tetapan Percepatan Video, kemudian klik "Terapkan" dan "Ya" untuk menerapkan tetapan baru dan, akhirnya, klik "OK" untuk menutup tetingkap Pilihan.

5

Mulakan main balik video dan klik dua kali pada tetingkap video untuk memasuki mod skrin penuh.

6

Tekan "Print Screen" untuk menangkap tangkapan skrin. Anda boleh mengklik butang "Jeda" sebelum anda menangkap tangkapan skrin.

7

Klik dua kali pada video untuk keluar dari mod skrin penuh, klik "Mula," pilih "Semua Program," pilih folder "Aksesori" dan kemudian klik "Paint" untuk membuka Microsoft Paint.

8

Tekan "Ctrl-V" untuk menampal tangkapan skrin dari papan keratan ke dalam Microsoft Paint dan kemudian tekan "Ctrl-S" untuk membuka tetingkap Simpan Sebagai.

9

Masukkan nama untuk tangkapan skrin anda di bidang Nama Fail, pilih format gambar dari kotak lungsur Simpan Sebagai Jenis, pilih folder di mana anda ingin menyimpan tangkapan skrin dan klik "Simpan" untuk menyimpan tangkapan skrin.