Mengapa Google Menghantar Saya ke Bing dan Bertanya?

Hasil carian Google anda muncul di mesin pencari lain, seperti Bing atau Ask, adalah tanda yang mengatakan bahawa komputer anda mungkin dijangkiti dengan jenis malware yang mengalihkan alamat Web. Walau bagaimanapun, hasil carian anda dapat diarahkan oleh penyedia perkhidmatan Internet anda ketika dijalankan melalui bar alat carian, berbanding dengan melalui laman web itu sendiri. Selain itu, perubahan pada fail hos komputer boleh menyebabkan laman web yang berbeza muncul daripada yang terdapat di bar alamat.

Kesalahan Bantuan DNS

Kesalahan bantuan Sistem Nama Domain adalah penyesuaian pengalihan oleh Penyedia Perkhidmatan Internet anda yang menghantar anda ke tempat yang salah. Bantuan DNS berusaha untuk mengetahui apa maksud entri URL yang salah dan mengarahkan pengguna ke laman web yang difikirkan betul oleh perkhidmatan. Dalam banyak kes, program bantuan DNS akan mengambil entri alamat Web yang tidak mempunyai awalan "http" dan "www" atau akhiran "com" dan "net" dan menghantarnya ke halaman hasil mesin pencari. Program bantuan DNS dapat menghasilkan kesalahan untuk carian Google yang dilakukan melalui Bar Alat Google atau bidang carian berasaskan bar alat lain. Kesalahan bantuan DNS tidak akan berlaku untuk carian yang dilakukan melalui Google.com itu sendiri.

Fail Hos Disunting

Hasil carian Google dapat diarahkan melalui perubahan pada file Host komputer. File Hosts adalah direktori pelayan yang tersimpan di komputer Windows yang tidak akan dihadapi oleh kebanyakan pengguna. Host biasanya digunakan untuk menentukan pengalihan berdasarkan kata kunci untuk lokasi rangkaian tempatan untuk memudahkan pengguna mengakses pelayan ini. Sebagai contoh, perniagaan boleh menjadi tuan rumah laman web dalaman yang boleh diakses oleh pekerja di bangunan dengan menaip "Intranet" ke bar alamat di penyemak imbas Web mereka. Sekiranya fail host telah berubah, mungkin menyebabkan Google.com mengalihkan ke laman web seperti Bing.com atau Ask.com. Untuk menyelesaikan masalah pengalihan, hapus semua baris yang merujuk kepada "Google" dalam fail host.

Pengalihan Jangkitan Malware

Pelbagai jangkitan malware boleh menyebabkan penyemak imbas Web mengalihkan hasil carian Google ke perkhidmatan lain. Perisian hasad mungkin merupakan pelakunya jika anda pergi ke Google.com, jalankan carian dan berakhir di Bing.com atau Ask.com. Google dan Mozilla mengesyorkan menjalankan imbasan sistem penuh dengan pelbagai program anti-malware untuk membersihkan sebarang jangkitan yang mungkin mengalihkan hasil carian anda. Program seperti Malwarebytes Anti-Malware, Spybot dan Microsoft Security Essentials semuanya tersedia secara percuma.

Virus Redirect Google

TDSS, yang biasanya disebut sebagai "Google Redirect Virus," adalah keluarga virus komputer yang mengarahkan hasil carian Google ke laman web lain. Terdapat banyak versi dari Google Redirect Virus yang merampas halaman hasil carian Google ke pelbagai jenis laman web. Bergantung pada versi TDSS yang telah menjangkiti komputer anda, ia mungkin melewati imbasan anti-malware dan memerlukan penggunaan alat penyingkiran khas seperti alat penyingkiran Backdoor.Tidserv Symantec. Sekiranya anda menemui TDSS, atau varian, mengembalikan komputer anda ke titik sebelum jangkitan, menggunakan utiliti Pemulihan Sistem, mungkin cara termudah dan cepat untuk menghapusnya.