Contoh Komoditisasi

Komoditisasi berlaku apabila pengguna dapat membeli produk atau perkhidmatan yang sama dari perniagaan kecil atau besar yang berbeza. Harga adalah satu-satunya faktor yang membezakan produk komoditi, kerana tidak ada perbezaan kualiti atau cara pengguna menggunakan produk ini. Syarikat biasanya tidak dapat menaikkan harga kerana pengguna dapat berbelanja di pesaing yang menawarkan produk yang sama atau serupa dengan harga yang lebih rendah. Contoh komoditi boleh didapati di beberapa sektor industri.

Teknologi

Industri teknologi terkenal dengan inovasi, tetapi juga merupakan rumah bagi produk yang dikomodasikan. Contohnya, cip memori, pemacu cakera keras, monitor, pemacu kilat, bekalan kuasa, pelindung lonjakan, papan kekunci dan komponen desktop dan komputer riba yang lain adalah produk yang dikomodasikan kerana harga adalah satu-satunya faktor yang membezakan antara pelbagai vendor. Dalam julat harga tertentu, telefon bimbit, televisyen dan gelombang mikro juga merupakan produk komoditi. Walau bagaimanapun, unit pemprosesan pusat dan cip grafik yang menggerakkan komputer dan peranti elektronik bukan produk komoditi kerana perbezaan ciri yang ketara, seperti kelajuan pemprosesan, fungsi dan kecekapan kuasa.

Perkhidmatan

Beberapa perkhidmatan mungkin menjadi komoditi kerana pengguna individu dan perniagaan boleh mendapatkan perkhidmatan asas yang sama dari penyedia yang berbeza. Sebagai contoh, penyedia perkhidmatan Internet bersaing dengan harga kerana sambungan dial-up atau berkelajuan tinggi pada dasarnya sama di mana-mana sahaja. Begitu juga, penyedia perkhidmatan kabel dan telefon bimbit menawarkan perkhidmatan asas yang sama, walaupun terdapat beberapa variasi kecil dalam beberapa pakej perkhidmatan. Contoh lain termasuk perkhidmatan pembersihan, dobi, pendandan rambut dan penyediaan cukai peribadi. Di pasar tertentu, perkhidmatan pengangkutan, seperti teksi dan syarikat penerbangan, dikomersialkan kerana hanya bersaing dengan harga.

Penjagaan Kesihatan

Contoh produk penjagaan kesihatan komoditi termasuk picagari, pembalut dan kerusi roda. Dadah yang dilindungi hak paten menjadi komoditi kerana syarikat yang berlainan dapat mengubah formula ubat dan membuat ubat generik. Walau bagaimanapun, halangan masuk boleh tinggi kerana pengeluar memerlukan kemudahan khas dan kelulusan peraturan sebelum mereka dapat memulakan pengeluaran. Perkhidmatan diagnostik tertentu juga dikomersialkan. Sebagai contoh, juruteknik radiologi dengan akses jauh ke gambar sinar-X atau imbasan komputer-tomografi dapat menulis laporan radiologi yang diperlukan. Dalam kuliah Oktober 2008, profesor MIT Frank Levy mencadangkan bahawa ahli radiologi dapat melawan komodisasi ini dengan memulihkan perkhidmatan nilai tambah, seperti membincangkan hasil sinar-X dengan doktor yang memerintahkan atau mengesyorkan ujian tambahan.

Perindustrian

Produk komoditi industri merangkumi alat ganti kenderaan, seperti bantalan dan pemasangan brek; bahan binaan, seperti kayu dan cat; perabot rumah dan pejabat, seperti meja, sofa dan kerusi; dan produk rumah tangga, seperti penyelesaian pembersih dan penggilap lantai.

Pertimbangan

Syarikat boleh mengembangkan pakej produk dan perkhidmatan pelengkap di sekitar produk komoditi untuk memberikan nilai jangka panjang. Sebagai contoh, pembekal bahan bakar pemanasan rumah mungkin termasuk penyesuaian tungku tahunan sebagai sebahagian daripada pakej perkhidmatannya, dan penyedia perkhidmatan Internet dapat memberikan petua mengenai cara merancang laman web perniagaan kecil. Perniagaan harus menyampaikan aspek nilai tambah dari penawaran mereka kerana pelanggan mungkin tidak selalu menyedarinya.