Cara Membuat Dokumen Word Diisi tetapi Tidak Boleh diedit

Sebagai pemilik perniagaan, ada kalanya anda mungkin ingin membuat borang yang boleh diisi untuk diisi oleh pekerja atau pelanggan. Cara yang paling biasa untuk melakukan ini adalah dengan membuat PDF yang boleh diisi. Walau bagaimanapun, untuk melakukan itu, anda mesti dapat memasukkan medan teks di Word 2016. Maklum, ini bukan sesuatu yang semua orang tahu bagaimana melakukan langsung dari kelawar, jadi mungkin ada keperluan untuk menjelaskan cara kerjanya. Ternyata, ini bukan pengalaman yang sangat rumit dan, setelah anda mengetahui, anda seharusnya dapat membuat borang sedemikian dalam beberapa minit.

Microsoft Word membolehkan anda membuat borang perniagaan yang boleh anda lengkapkan orang dalam format elektronik dan kemudian mengembalikannya kepada anda. Ciri ini cukup berguna dan membolehkan anda membuat pelbagai bentuk mulai dari borang maklum balas hingga invois penjualan hingga borang permohonan pekerjaan hingga tinjauan pelanggan. Anda boleh melindungi borang daripada mengedit menggunakan kata laluan dan juga mengehadkan penyuntingan itu ke kawasan di mana anda ingin membenarkan penerima mengisi maklumat atau maklumat lain.

 1. Lancarkan Word

 2. Mulakan dengan melancarkan Microsoft Word. Anda boleh melakukannya dengan membuka tab Windows di kiri bawah desktop dan membuka folder Microsoft Office. Di sana anda akan menjumpai Microsoft Word sebagai salah satu aplikasi. Setelah membuka aplikasi, klik pada butang "Office", kemudian pilih "Options" dan "Customize Ribbon." Anda kemudian harus memilih "Tab utama" dan memastikan kotak centang "Pembangun" dicentang. Setelah selesai, anda boleh mengklik "OK."

 3. Jenis Soalan

 4. Langkah seterusnya adalah mula mengetik soalan yang anda mahukan di borang anda. Ini termasuk soalan dan teks lain yang anda mahu pembaca lihat tetapi tidak dapat mengeditnya.

 5. Pilih Bahagian yang Boleh Diisi

 6. Setelah selesai, pergi ke tab "Pembangun" pada pita dan klik padanya. Anda sekarang harus mengambil tetikus dan meletakkan kursor di tempat pertama di mana anda mahu ruang untuk mengisi ditampilkan. Pilih pilihan yang anda mahukan dari bahagian Kawalan pita dari sana. Ini termasuk menu lungsur dan jenis menu lain, kotak pilihan dan kotak teks biasa. Pilih mana yang paling sesuai untuk anda. Setelah selesai, anda boleh terus mengulangi proses sehingga anda mengisi borang dengan semua ruang yang perlu diisi.

 7. Perlindungan Borang Isi

 8. Pergi ke bahagian "Lindungi" pada pita dan klik butang berlabel "Lindungi Dokumen." Anda kemudian harus mengklik butang bernama "Hadkan Pemformatan dan Penyuntingan." Pada pilihan yang muncul, pilih yang bertuliskan "Hanya izinkan jenis pengeditan ini dalam dokumen" dan pilih "Mengisi borang." Setelah selesai, klik butang yang bertuliskan "Ya, Mula Menerapkan Perlindungan." Ini dijumpai di bawah tajuk berlabel "Mulai Penguatkuasaan."

 9. Perlindungan Kata Laluan

 10. Sekarang anda perlu melindungi borang anda dengan kata laluan. Kotak berlabel "Masukkan kata laluan baru" akan muncul di layar anda. Taipkan kata laluan ke dalamnya. Anda sebenarnya tidak perlu mengetik kata laluan tetapi harap maklum bahawa jika tidak, hampir semua orang akan dapat mengedit dokumen terlindung anda.

 11. Akhirnya, anda boleh menyimpan fail yang telah anda buat. Namakan fail anda supaya anda dapat mengesannya semula dengan mudah kemudian.