Cara Memangkas & Menggabungkan Bahagian Gambar dalam GIMP

Penyuntingan gambar digital berkualiti tinggi boleh menjadi bahagian penting dalam pendekatan peribadi, kreatif atau profesional anda terhadap fotografi. Dengan gambar yang diberikan, anda mungkin ingin memotong gambar dan menggabungkan bahagian gambar yang berbeza dengan cara baru. Anda juga mungkin ingin menggabungkan bahagian gambar yang sama sekali berbeza. Semua alat untuk proses ini terdapat dalam Program Manipulasi Imej GNU.

Pemangkasan dan Penggabungan Awal

1

Pilih bahagian gambar yang ingin anda simpan menggunakan alat pilihan yang sesuai. Terdapat enam kaedah pemilihan dalam GIMP: segi empat tepat, elips, bebas, kabur, warna, gunting dan latar depan.

2

Pilih "Salin" dari menu lungsur turun Edit untuk menyalin pilihan ke papan keratan.

3

Pilih bahagian gambar yang ingin anda simpan untuk dijadikan latar belakang.

4

Pilih "Pangkas ke pemilihan" di menu lungsur turun Gambar.

5

Pilih "Paste" dari menu drop-down Edit untuk menampal pilihan ke bahagian gambar yang tinggal. Ini akan mewujudkan lapisan baru dalam projek.

Lapisan

1

Buka kotak dialog "Lapisan" di menu lungsur Windows. Pastikan lapisan atas dipilih.

2

Pilih kelegapan yang dikehendaki untuk lapisan atas. Kelegapan adalah ketelusan lapisan. Kelegapan "100" tidak ada ketelusan, sementara "0" adalah ketelusan lengkap.

3

Pilih Mod "Layer" dari menu drop-down Mode di kotak dialog Layer. Pelbagai mod lapisan menentukan bagaimana lapisan semasa dicampur dengan lapisan lain. Eksperimen dengan pelbagai mod untuk mendapatkan kesan yang diinginkan. (Lihat bahagian Sumber untuk keterangan lengkap setiap mod lapisan.)