Bagaimana Draf Bank Automatik Berfungsi?

Sebagai sebahagian daripada populariti perbankan elektronik yang semakin meningkat, pemindahan wang tanpa kertas menjadi kebiasaan. Menurut American Bankers Association, pembayaran elektronik sekarang melebihi urus niaga kertas dalam sistem pembayaran negara. Draf bank automatik adalah sebahagian daripada sistem perbankan elektronik, kerana draf bank automatik membolehkan dua pihak menukar dana melalui proses tanpa kertas. Tidak perlu cek atau kad debit untuk menyelesaikan pemindahan.

Pembayaran automatik

Apabila digunakan secara sinonim dengan rancangan pembayaran automatik, draf bank automatik adalah kaedah pembayaran bil yang mudah dan tanpa kertas di mana dana didebitkan dari satu akaun dan dikreditkan ke akaun lain. Sebagai contoh, pengguna boleh menggunakan draf bank automatik untuk membayar pembayaran gadai janji bulanan atau bil biasa lain seperti utiliti, pembayaran pinjaman ansuran dan pembayaran premium insurans berulang. Dana kemudian boleh dipindahkan melalui sistem Automated Clearing House.

Sistem ACH

Sistem berkomputer Automated Clearing House memproses transaksi debit dan kredit elektronik untuk institusi kewangan dengan bantuan Federal Reserve. Melalui sistem ACH, dana dipindahkan dengan cepat dari satu akaun ke akaun lain secara elektronik tanpa dokumen. Proses ini menjimatkan wang perniagaan dan pengguna dalam jangka masa panjang. Syarikat-syarikat dibebaskan dari perbelanjaan penagihan dan pengumpulan pembayaran, dan pengguna tidak perlu mengeluarkan wang untuk cek kertas dan cap pos.

Terminologi

Perniagaan yang ingin menerima draf bank automatik untuk pembayaran berkala yang berterusan atau membayar bil menggunakan draf bank automatik dapat mengatur prosesnya dengan institusi kewangan yang sesuai. Pengguna menawarkan pilihan ini untuk membayar bil kemudian dapat membenarkan proses tersebut dan memulakan draf bank biasa untuk membayar bil berulang. Pemegang akaun yang membenarkan draf bank automatik dipanggil laci. Bank yang menghormati kebenaran adalah bank penarik atau laci. Apabila pemegang akaun bank menandatangani kebenaran, laci diberi kebenaran untuk membayar draf kepada pihak ketiga.

Bagaimana ia berfungsi

Selalunya, untuk memulakan proses, pemegang akaun bank mesti memberikan cek yang tidak sah kepada pihak ketiga atau penerima bersama dengan borang kebenaran rasmi yang ditandatangani. Pembayar kemudian mengemukakan permintaan yang dibenarkan kepada bank atau institusi kewangan. Mungkin diperlukan beberapa minggu sebelum draf bank automatik pertama selesai. Selepas itu, draf pada umumnya berfungsi mengikut jadual yang ditetapkan. Syarikat sering menghantar notis kepada pelanggan sebelum meminta pembayaran dari institusi kewangan jika jumlahnya berbeza dari bulan ke bulan. Dengan pemberitahuan tersebut, pelanggan dapat mengetahui jumlah yang akan dikeluarkan dari akaun cek atau simpanan dan tarikh pemindahan akan dilakukan.