Cara Membuat Stub Gaji untuk Pekerja

Penyata gaji, atau pembayaran gaji, memudahkan pekerja untuk memantau pendapatan mereka dan memohon pinjaman, gadai janji atau kad kredit. Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda boleh menggunakan program pembayaran gaji percuma untuk membuat slip gaji untuk kakitangan anda. Sebilangan besar program perisian perakaunan juga menawarkan pilihan ini. Sebelum memulakan, pastikan anda mengetahui apa yang disertakan dalam pembayaran gaji.

Petua

Pemilik perniagaan kecil boleh menggunakan generator pembayaran gaji atau memuat turun templat gaji tetap dan menyesuaikannya mengikut keperluan mereka. Program perisian perakaunan dan pembayaran gaji, seperti Xero dan Sage, mempunyai alat bawaan untuk membuat slip gaji dalam talian.

Apakah Stub Bayar?

Bayaran gaji menunjukkan gaji yang diperoleh untuk jangka masa yang ditetapkan, bersama dengan pemotongan peribadi, cukai, sumbangan pekerja dan maklumat lain yang berkaitan. Rekod ini memberitahu pekerja bagaimana gaji mereka dikira. Biasanya, tunggakan gaji dilampirkan pada cek gaji mereka atau dikeluarkan dalam format digital. Sekiranya anda membayar kakitangan anda dengan deposit langsung, anda boleh memberikan tunggakan pembayaran elektronik.

Menurut Jabatan Tenaga Kerja AS, Undang-Undang Piawaian Buruh yang Adil tidak menghendaki majikan mengeluarkan slip gaji, tetapi mereka masih perlu menyimpan rekod gaji dan jam kerja pekerja mereka. Dokumen-dokumen ini mengesahkan bahawa pekerja anda diklasifikasikan sebagai pekerja - bukan kontraktor - dan bahawa anda membayar cukai gaji, nota Policy Matters Ohio. Bergantung pada peraturan di negeri anda, anda boleh mengeluarkan tunggakan gaji dalam format digital atau kertas dan mengirimkannya kepada pekerja anda pada hari gaji. Pastikan anda memasukkan maklumat berikut:

  • Nama dan alamat syarikat
  • Nama, alamat dan nombor Jaminan Sosial pekerja
  • Pendapatan kasar dan bersih
  • Jam bekerja dan kadar setiap jam untuk tempoh gaji
  • Tarikh mula dan akhir tempoh pembayaran
  • Insurans kesihatan dan potongan lain
  • Caruman pekerja
  • Cukai ditahan
  • Bayaran balik, lebih masa atau bonus (jika berkenaan)
  • Cuti sakit terakru (diperlukan di beberapa negeri)

Sebagai contoh, majikan yang berpangkalan di California dikehendaki memberikan slip gaji dalam format kertas dan mencatat semua potongan dalam dakwat, menurut Persatuan Pengurusan Sumber Manusia. Beberapa negeri, seperti Alabama, Arkansas, Florida dan Louisiana, tidak menghendaki majikan memberikan gaji tetap, lapor Interfaith Worker Justice.

Buat Stub Bayaran Dalam Talian

Sebagai majikan, adalah kepentingan terbaik anda untuk memberikan slip gaji kepada anggota kakitangan anda agar mereka memahami perbezaan antara gaji kasar dan gaji bersih. Mereka juga mungkin memerlukan dokumen-dokumen ini untuk menyewa rumah atau apartmen, memohon pinjaman atau mendapatkan gadai janji. Selanjutnya, pekerja boleh menggunakan slip gaji mereka untuk mengesahkan sama ada mereka layak untuk program jaring keselamatan. Ringkasnya, slip gaji berfungsi sebagai bukti pendapatan.

Terdapat beberapa cara untuk membuat pembayaran gaji. Contohnya, anda boleh mengakses Borang Undang-Undang atau Stub Creator dan memuat turun templat gaji tetap. Isi dan hantarkan kepada kakitangan anda dalam format digital atau kertas. Pejabat Pesuruhjaya Tenaga Kerja California dan laman web negeri lain juga menawarkan templat gaji tetap. Sekiranya templat tersedia dalam format PDF, anda boleh menggunakan Adobe Acrobat DC atau editor PDF lain untuk menyesuaikannya mengikut keperluan anda.

Pilihan lain adalah menggunakan penjana stub gaji percuma. Shopify, misalnya, menawarkan fitur ini dan tidak memerlukan akaun pengguna. Isi borang, dan anda boleh pergi. FormPros mengenakan sedikit bayaran untuk setiap pembayaran gaji yang dihasilkan, tetapi ia mempunyai lebih banyak ciri daripada Shopify dan alat percuma lain. Program ini dapat mengira pendapatan, pemotongan, cukai dan sumbangan kasar dan bersih secara automatik berdasarkan undang-undang di negeri anda.

Sebilangan besar program perakaunan dan gaji mempunyai penjana gaji yang terbina dalam. Sekiranya anda melanggan Sage, Patriot Software atau Xero, anda tidak perlu membayar tambahan untuk pilihan ini. Selain itu, anda mendapat persediaan gaji percuma, alat pengurusan inventori, pemprosesan pembayaran deposit langsung dan ciri berguna lain.