Bagaimana Mencari Pendapatan Bersih Selepas Cukai pada Neraca

Untuk terus berniaga, syarikat anda perlu memperoleh lebih banyak daripada yang dibelanjakannya, sekurang-kurangnya untuk jangka masa panjang. Formula pendapatan bersih memberitahu anda sama ada anda memperoleh atau kehilangan wang. Walau bagaimanapun, persamaan ini hanya menceritakan sebahagian cerita; perniagaan anda mungkin menguntungkan, tetapi anda masih tidak mempunyai wang di bank. Lembaran imbangan menunjukkan keseluruhan keadaan kewangan anda, yang mungkin positif sekiranya pendapatan bersih anda sihat dari masa ke masa.

Petua

Pendapatan bersih selepas cukai tidak muncul di kunci kira-kira, tetapi pendapatan bersih (atau kerugian) yang anda peroleh akhirnya muncul di kunci kira-kira sebagai kenaikan atau penurunan aset.

Formula Pendapatan Bersih

Formula pendapatan bersih mudah tetapi hebat:

Hasil - perbelanjaan = pendapatan bersih

Walaupun kesederhanaannya, formula pendapatan bersih mungkin merupakan persamaan terpenting yang perlu dikira oleh perniagaan anda. Ini memberitahu berapa banyak wang yang tersisa setelah anda mengurangkan jumlah yang dibelanjakan untuk perbelanjaan operasi dari pendapatan yang diambil dari penjualan produk dan perkhidmatan. Jumlah pendapatan anda memberitahu anda berapa banyak perniagaan yang anda urus niaga secara keseluruhan, tetapi pendapatan bersih anda memberitahu anda berapa banyak yang anda perolehi pada penghujung hari.

Formula pendapatan bersih juga memberi anda alat yang berharga untuk perakaunan peringkat lebih tinggi, yang membantu anda menganalisis dan menetapkan matlamat dan bukannya sekadar membuat pemerhatian. Contohnya, formula margin keuntungan bersih memberikan gambaran tentang bagaimana perniagaan anda memperoleh pendapatan bersihnya dengan menunjukkan berapa peratus harga yang anda kenakan untuk membayar perbelanjaan yang diperlukan seperti pekerja dan kos barang yang dijual dan berapa banyak yang anda perolehi dalam keuntungan . Memahami nombor ini memberi anda alat untuk memperketat operasi anda dan menjadikan perniagaan anda lebih menguntungkan.

Penyata Pendapatan dan Lembaran Imbangan

Penyata pendapatan dan kunci kira-kira saling berkaitan, tetapi ia menunjukkan kepada anda dua sisi gambaran kewangan syarikat anda yang berbeza.

Penyata pendapatan:

  • Meringkaskan hasil dan perbelanjaan

  • Pecah hasil kepada beberapa kategori seperti penjualan borong dan runcit dan pendapatan sewa
  • Mengurangkan perbelanjaan kepada beberapa kategori seperti sewa, gaji, kos barang yang dijual, utiliti, iklan dan bekalan pejabat
  • Mengira untung bersih (atau kerugian) dengan mengurangkan perbelanjaan operasi dari hasil
  • Menunjukkan aktiviti kewangan anda dalam jangka masa tertentu

Neraca:

  • Menunjukkan gambaran keseluruhan gambaran kewangan anda dengan membandingkan aset (yang anda miliki) dengan liabiliti (apa yang anda berhutang)

  • Memecahkan aset kepada beberapa kategori seperti tunai di tangan, piutang, inventori dan aset tetap.
  • Memecahkan liabiliti ke dalam kategori seperti hutang jangka pendek dan jangka panjang dan akaun yang perlu dibayar
  • Mengira nilai bersih (atau ekuiti pemilik) dengan mengurangkan jumlah liabiliti dari jumlah aset
  • Menunjukkan gambaran kewangan anda pada waktu tertentu dalam masa

Pendapatan Bersih dan Lembaran Imbangan

Pendapatan bersih adalah milik penyata pendapatan dan bukannya kunci kira-kira. Ini adalah intinya - bidang yang merangkum semua pendapatan dan perbelanjaan anda serta hubungan antara mereka. Walaupun pendapatan bersih tidak muncul secara khusus di neraca, ia memainkan peranan penting dalam bagaimana anda sampai pada maklumat yang terdapat di sana.

Sekiranya perniagaan anda memperoleh keuntungan bersih dengan memperoleh lebih banyak daripada yang dibelanjakan dari masa ke masa, perniagaan akan mula mengumpulkan aset tunai dan bukan tunai, yang meningkatkan gambaran kewangan yang ditunjukkan pada kunci kira-kira. Sekiranya perniagaan anda membelanjakan lebih banyak daripada yang diperoleh dan menanggung kerugian bersih, anda perlu menampung kos perbelanjaan anda tanpa bergantung pada pendapatan dari operasi dan keuntungan. Anda akan mula menghabiskan aset anda, dan nombor pada kunci kira-kira anda mungkin menunjukkan bahawa perniagaan anda berhutang lebih banyak daripada yang dimiliki.