Contoh Iklan Perkhidmatan Awam

Iklan perkhidmatan awam, atau PSA, sering mempublikasikan program atau perkhidmatan kerajaan persekutuan, negeri atau tempatan. Organisasi bukan untung juga menggunakan PSA cetak atau elektronik ini untuk mempromosikan pekerjaan yang berfokus kepada masyarakat. PSA juga menangani masalah sosial yang tepat pada masanya atau kritikal, seperti tindak balas kerajaan negeri terhadap banjir wilayah atau bencana alam lain.

Majlis Iklan bukan untung menghasilkan kebanyakan PSA, menggunakan sukarelawan mahir dari firma komunikasi dan pengiklanan. Gerai media tempatan dan nasional menerbitkan atau menyiarkan PSA secara percuma kepada agensi atau organisasi penaja.

Advokasi Perkhidmatan Sokongan Kurang Upaya

Organisasi bukan untung menggunakan iklan perkhidmatan awam untuk mendidik masyarakat mengenai misi kumpulan. Contohnya, Canine Companions for Independence, atau CCI yang berpusat di California, menyediakan anjing bantuan terlatih yang sangat baik yang membantu klien kurang upaya.

Anjing membantu klien dengan kecacatan fizikal dan perkembangan, dan memberi amaran kepada klien yang cacat pendengaran terhadap bunyi seperti penggera atau loceng pintu. CCI menghebahkan manfaat anjing bantuan dan menyampaikan misinya dengan menyebarkan pengumuman perkhidmatan awam. Iklan cetak dan televisyen, sepanduk laman web dalam talian dan skrip penyiar langsung berfungsi sebagai PSA.

Panduan Kesediaan Kecemasan

Penduduk di banyak wilayah AS menghadapi bencana alam, seperti kebakaran, banjir, gempa bumi dan angin puting beliung. Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan dan Majlis Iklan telah bekerjasama untuk mewujudkan PSA yang menekankan pentingnya kesediaan kecemasan. Keluarga, perniagaan kecil dan sederhana dan penutur bahasa Sepanyol adalah antara khalayak sasaran iklan iklan jenis ini. PSA tersedia dalam versi cetak, radio, luaran dan web.

Pada tahun 2019 FEMA bekerjasama dengan Sony Pictures dan Majlis Iklan untuk mempromosikan FEMA's Ready Campaign. Hasilnya adalah iklan kesediaan kecemasan bertema zombie yang pintar yang merujuk filem, "Zombieland: Double Tap."

Penguatkuasaan Perkhidmatan Pemuliharaan

Smokey the Bear, penduduk hutan yang berwarna-warni yang terkenal dengan pesan "Only You Can Prevent Wildfires", telah muncul di banyak iklan perkhidmatan awam sejak debutnya pada tahun 1944. PSA awal Smokey disiarkan melalui radio, dan berhijrah ke televisyen ketika media tersebut menjadi lebih lazim.

Surat khabar Smokey PSA bervariasi dari pemandangan penuh warna hingga latar belakang yang terang dengan satu mesej keras. Pada tahun 2011, Smokey the Bear juga muncul dalam e-kad bercetak dan sepanduk Web.

Pemesejan Impak Sosial

Beberapa iklan perkhidmatan awam telah menunjukkan kesan sosial dan emosi yang begitu mendalam sehingga mereka dikenang bertahun-tahun kemudian. Majlis Iklan telah menghasilkan banyak kempen iklan ikonik ini. Contoh iklan yang berkesan termasuk, "Rakan Jangan Biarkan Rakan Mabuk," "Pikiran Adalah Perkara Yang Mengerikan untuk Membazir" dan "Cinta Tidak Mempunyai Label."

Majlis Iklan juga menghasilkan PSA yang berpengaruh pada masa krisis nasional seperti maklumat yang menyelamatkan nyawa semasa Taufan Katrina. Kempen klasik dan sejarahnya boleh didapati di laman web Majlis Iklan.