Cara Menetapkan Kumpulan E-mel di Outlook

Menetapkan kumpulan e-mel untuk sekumpulan orang yang anda hubungi secara berkala dapat menjimatkan masa, membiarkan anda fokus pada mesej. Apabila kumpulan e-mel dibentuk, anda hanya perlu memasukkan nama kumpulan itu ke dalam bidang Kepada mesej baru dan bukannya memasukkan alamat e-mel setiap individu dalam kumpulan yang menjadi tujuan mesej itu. Anda boleh menubuhkan kumpulan e-mel baru pada tab Laman utama bar alat Pita.

1

Klik tab "Rumah" pada bar alat Ribbon, dan kemudian klik "Kumpulan Kenalan Baru."

2

Masukkan nama untuk kumpulan kenalan anda di medan Nama.

3

Pilih tab "Kumpulan Kenalan" dan klik "Tambah Anggota" untuk membuka menu lungsur. Klik untuk menambahkan ahli dari kenalan Outlook atau buku alamat anda, atau memilih untuk menambahkan orang yang tidak muncul dalam buku kenalan atau alamat Outlook anda.

4

Klik dua kali nama individu yang ingin anda tambahkan ke senarai kenalan anda sekiranya anda memilih untuk menambahkan individu dari kenalan Outlook anda atau dari buku alamat anda. Semasa anda mengkliknya, nama mereka muncul di sebelah kanan medan Ahli di bahagian bawah kotak dialog yang terbuka. Sebagai alternatif, jika anda memilih untuk menambah kenalan e-mel baru, kotak dialog Tambah Ahli akan dipaparkan. Masukkan alamat e-mel yang ingin anda sertakan dalam senarai kenalan anda dan klik "OK."

5

Klik "OK" setelah selesai menambahkan nama ke kumpulan e-mel baru anda, dan kemudian klik "Simpan & Tutup" untuk menyelesaikan penyediaan kumpulan e-mel baru.