Apakah Konsep Asas & Ciri Keusahawanan?

Keusahawanan adalah tindakan menetapkan sendiri dan memulakan perniagaan dan bukannya bekerja untuk orang lain dalam perniagaannya. Walaupun pengusaha mesti menghadapi sejumlah besar rintangan dan ketakutan daripada pekerja setiap jam atau gaji, pembayarannya mungkin juga jauh lebih besar.

Petua

Usahawan mesti menghadapi sejumlah besar rintangan dan ketakutan daripada pekerja setiap jam atau gaji, tetapi hasilnya mungkin jauh lebih besar. Usahawan yang baik mempunyai minat dan visi, kemahiran untuk memulakan perniagaan dan kesediaan untuk melabur.

Minat dan Visi

Faktor pertama untuk kejayaan keusahawanan adalah minat. Oleh kerana keusahawanan terbayar mengikut prestasi dan bukannya masa yang dihabiskan untuk usaha tertentu, seorang usahawan mesti bekerja di bidang yang menarik minatnya. Jika tidak, dia tidak akan dapat mengekalkan tahap etika kerja yang tinggi, dan kemungkinan besar dia akan gagal. Kepentingan ini juga mesti diterjemahkan menjadi visi untuk pertumbuhan syarikat.

Walaupun aktiviti perniagaan sehari-hari menarik bagi seorang usahawan, ini tidak cukup untuk berjaya melainkan dia dapat mengubah minat ini menjadi visi pertumbuhan dan pengembangan. Visi ini mesti cukup kuat sehingga dia dapat menyampaikannya kepada pelabur dan pekerja.

Banyak Bidang Kemahiran

Semua minat dan visi tidak dapat menebus kekurangan kemahiran yang ada. Sebagai ketua syarikat, sama ada dia mempunyai pekerja atau tidak, seorang usahawan mesti boleh memakai topi dengan banyak dan melakukannya dengan berkesan. Sebagai contoh, jika dia ingin memulai bisnis yang membuat permainan mudah alih, dia harus memiliki pengetahuan khusus dalam teknologi mudah alih, industri permainan, reka bentuk permainan, pemasaran atau pengaturcaraan aplikasi mudah alih.

Pelaburan Kewangan dan Emosi

Seorang usahawan mesti melabur dalam syarikatnya. Pelaburan ini mungkin sesuatu yang kurang nyata, seperti masa yang dia habiskan atau kemahiran atau reputasi yang dibawanya, tetapi juga cenderung melibatkan pelaburan aset yang signifikan dengan nilai yang jelas, sama ada wang tunai, harta tanah atau harta intelek . Seorang usahawan yang tidak akan atau tidak dapat melabur dalam syarikatnya tidak boleh mengharapkan orang lain melakukannya dan tidak boleh mengharapkannya berjaya.

Organisasi dan Perwakilan

Walaupun banyak perniagaan baru bermula sebagai pertunjukan satu pihak, keusahawanan yang berjaya dicirikan oleh pertumbuhan yang cepat dan stabil. Ini bermaksud mengupah orang lain untuk melakukan pekerjaan khusus. Atas sebab ini, keusahawanan memerlukan organisasi dan penyerahan tugas yang luas. Penting bagi pengusaha untuk memperhatikan semua yang berlaku di syarikat mereka, tetapi jika mereka mahu syarikat mereka berjaya, mereka mesti belajar untuk mengambil orang yang tepat untuk pekerjaan yang betul dan membiarkan mereka melakukan pekerjaan mereka dengan sedikit gangguan dari pihak pengurusan .

Risiko dan Ganjaran

Keusahawanan memerlukan risiko. Pengukuran risiko ini sama dengan jumlah masa dan wang yang anda laburkan ke dalam perniagaan anda. Walau bagaimanapun, risiko ini juga cenderung berkaitan secara langsung dengan ganjaran yang terlibat.

Seorang usahawan yang melabur dalam francais membayar rancangan perniagaan orang lain dan menerima pendapatan yang terhormat, sementara seorang usahawan yang melakukan inovasi inovatif mempertaruhkan segalanya dengan anggapan bahawa sesuatu yang revolusioner akan berfungsi di pasaran. Sekiranya revolusioner seperti itu salah, dia boleh kehilangan segalanya. Namun, jika dia benar, dia tiba-tiba boleh menjadi sangat kaya.