Cara Memaksa Eject pada Terminal Mac

Anda mempunyai beberapa pilihan untuk mengeluarkan cakera dari pemacu optik Mac anda. Sekiranya kaedah biasa untuk mengeluarkan cakera gagal, anda memasukkan perintah di tetingkap Terminal untuk memaksa sistem mengeluarkan cakera. Kaedah pemaksaan daya berfungsi untuk Mac dengan satu atau beberapa pemacu optik dipasang.

1

Klik "Pergi" di bahagian atas skrin, kemudian pilih "Utiliti" dari menu tarik-turun. Ini membuka tetingkap baru yang memaparkan ikon untuk Utiliti Sistem Mac anda.

2

Klik dua kali ikon "Terminal" untuk membuka sesi Terminal.

3

Ketik arahan "drutil tray eject" dan tekan kekunci Return. Kursor jatuh ke baris seterusnya tanpa memaparkan mesej pengesahan. Mac harus mengeluarkan cakera.

4

Masukkan "drutil list" ke Terminal dan tekan Return jika cakera tidak dikeluarkan. Perintah itu memaparkan senarai pemacu optik Mac anda. Pemacu asal yang disertakan dengan komputer anda memaparkan label, seperti "HL-DT-ST" di lajur Penjual. Ia juga akan memaparkan sesuatu yang serupa dengan "Apple Shipping" di ruangan Level Support. Sekiranya anda memasang banyak pemacu optik, kenal pasti nombor yang tertera di sebelah kiri entri yang menerangkan pemacu.

5

Ketik "drutil tray eject (number)" dan tekan Return. Contohnya, jika anda mengenal pasti bilangan pemacu sebagai "2", taipkan "drutil tray eject 2." Mac mengeluarkan cakera dalam pemacu yang dipilih.