Cara Membuat Saluran YouTube yang Boleh Dicari

YouTube boleh menjadi alat yang berguna untuk perniagaan anda dalam pelbagai cara. Anda boleh menggunakannya untuk berkongsi pertemuan yang dirakam dengan anggota staf jarak jauh atau anggota dewan, memamerkan cadangan pelanggan yang direkodkan, atau mempromosikan produk atau perkhidmatan anda. Namun, untuk mendapatkan faedah ini, khalayak sasaran anda mesti dapat mencari saluran anda. Terdapat beberapa perkara yang dapat anda lakukan untuk memastikan saluran video YouTube anda muncul dalam hasil carian.

1

Tunggu. Sebaik sahaja anda memuat naik atau mengedit video di saluran anda, video tersebut memerlukan masa sehingga lapan jam atau sebanyak 36 untuk muncul dalam indeks carian YouTube.

2

Muat naik pelbagai video. Saluran hanya akan muncul dalam hasil carian jika menyertakan tiga atau lebih video, jadi pertimbangkan untuk memuat naik beberapa video sekaligus.

3

Buat mereka umum. Tetapan privasi dapat mencegah pengguna mencari video anda. Log masuk ke akaun anda, klik "Akaun" di kanan atas halaman dan pilih "Video yang Dimuat Naik." Pilih video dan klik "Edit." Kembangkan "Pilihan Privasi" dan klik "Umum" jika "Peribadi" dipilih. Klik "Simpan Perubahan", kemudian ulangi dengan video lain di saluran anda.

4

Tambahkan teg yang berkaitan. Melampirkan kata kunci ke video anda, seperti nama saluran anda, nama perniagaan anda dan istilah penting lain membantu pencari mengesannya. Log masuk ke akaun anda dan klik "Akaun" di kanan atas halaman. Klik "Video yang Diunggah" dan pilih "Edit" di bawah video yang ingin anda tandai. Ketik kata kunci yang ingin anda gunakan di bahagian Tag di sebelah kiri, kemudian klik "Simpan Perubahan."