Contoh Penjenamaan Swasta

Apabila anda masuk ke kedai dan anda melihat produk berjenama dengan nama kedai itu, anda akan melihat penjenamaan peribadi dalam praktik. Jenama swasta, juga disebut jenama kedai, adalah jenama yang membawa nama peruncit, atau sebaliknya eksklusif untuk peruncit itu, tetapi dihasilkan oleh syarikat lain. Dalam beberapa kes, pemimpin industri mungkin menghasilkan jenama peribadi untuk peruncit.

Fungsi

Jenama peribadi wujud terutamanya kerana harganya cenderung lebih rendah daripada rakan sejawatnya; jika tidak, pengguna akan memilih produk nasional. Contoh yang baik adalah jenama kedai yang anda lihat di pasar raya dan peruncit besar, seperti Target, Publix dan K-Mart. Sebilangan besar pembeli memilih jenama peribadi kerana mereka dapat menjimatkan sedikit harga sambil mendapatkan barang yang setanding.

Penjenamaan bersama

Dalam beberapa kes, produk mungkin berjenama bersama, yang bermaksud ia membawa nama peruncit dan jenama pengilang. Teknik ini membolehkan peruncit dan pengilang menjangkau pasaran yang berbeza. Penjenamaan bersama boleh menjadi produk baru sepenuhnya, seperti yang dilihat dalam Sports Kit oleh Nike dan Apple, atau meningkatkan barisan terkini, seperti Pottery Barns's Colors yang terdapat di Benjamin Moore Paint.

Jenama Destinasi

Sebilangan jenama peribadi berubah menjadi jenama destinasi, yang bermaksud bahawa pelanggan akan kerap menggunakan peruncit tertentu hanya untuk membeli jenama itu; tidak ada peruncit lain yang menjual jenama tersebut. Peruncit yang menggunakan strategi satu jenama cenderung menawarkan harga yang lebih rendah daripada rakan peruncit pelbagai jenama mereka. Banyak peruncit menjual hanya jenama peribadi mereka sendiri, seperti Zara, H&M dan Ikea.

House of Brands

Untuk memasarkan demografi tertentu, beberapa peruncit akan menawarkan "rumah jenama" - dengan kata lain, jenama yang sesuai dengan setiap demografi. Sebagai contoh, Macy menawarkan 15 jenama peribadi, dari Epic Threads, yang direka untuk tweens, hingga pakaian dan aksesori Alfani untuk lelaki dan wanita yang mencari pakaian yang moden, moden dan profesional.