Teknologi yang Membolehkan Komputer Berkomunikasi antara satu sama lain

Teknologi rangkaian membolehkan dua atau lebih komputer berhubung antara satu sama lain. Teknologi yang paling biasa di antaranya ialah Rangkaian Kawasan Setempat (LAN), Rangkaian Kawasan Tanpa Wayar (WAN), Internet melalui pelayan pelanggan dan Bluetooth. Setiap jenis rangkaian komputer ini mempunyai tujuan yang berbeza dan anda mungkin perlu menggunakannya.

Rangkaian Kawasan Setempat

Rangkaian Kawasan Setempat (LAN) menghubungkan dua atau lebih komputer bersama-sama melalui kabel Ethernet. Untuk rangkaian pejabat, ini adalah salah satu jenis rangkaian yang paling biasa, kerana kebolehpercayaan, kestabilan dan prestasinya. Jenis ini membolehkan komputer berkomunikasi secara langsung antara satu sama lain, selama setiap komputer di dalam jaringan telah diberi akses ke komputer yang dengannya ia ingin disambungkan. LAN juga dapat mengambil sambungan Internet luaran dan menyebarkannya ke semua komputer di rangkaian, sehingga memungkinkan untuk menarik keluar laman web luar.

Rangkaian Kawasan Tanpa Wayar

Rangkaian Kawasan Tanpa Wayar (WAN) mempunyai fungsi yang sama untuk menghubungkan komputer di rangkaian rumah atau pejabat seperti LAN, tetapi menyebarkan isyarat tanpa wayar. Sambungan tanpa wayar membolehkan komputer desktop, komputer riba, telefon pintar dan peranti tablet yang serasi dapat berhubung antara satu sama lain. Sambungan tanpa wayar paling kerap digunakan di rumah untuk berhubung dengan Internet. Hotspot Wi-Fi yang anda dapati di kedai tempatan juga menggunakan WAN untuk menyebarkan Internet kepada pelanggan mereka.

Internet

Internet adalah teknologi rangkaian yang paling biasa digunakan dengan berbilion pengguna harian di seluruh dunia. Perkhidmatan penyedia internet yang membayar pelanggan melalui pelayan pelanggan. Pelayan penyedia bertanggungjawab untuk keluar dan mencari laman web yang diminta dan menghantarnya melalui saluran kabel kembali kepada pengguna. Laman web dihoskan pada pelayan pelanggan, yang kemudian menyampaikan laman Web ke penyemak imbas komputer anda.

Bluetooth

Bluetooth adalah teknologi yang agak baru, yang biasanya menghubungkan aksesori ke peranti tanpa wayar, seperti alat dengar Bluetooth yang membolehkan anda bercakap bebas tangan di telefon bimbit anda. Anda juga dapat membuat Rangkaian Kawasan Peribadi (PAN) dengan teknologi Bluetooth, yang membolehkan anda menyambungkan hingga lapan komputer. Komputer pusat dikenali sebagai induk dan tujuh komputer tambahan dikenali sebagai hamba. Komputer hamba mesti menghubungi master untuk mendapatkan akses ke Personal Area Network (PAN), atau untuk menerima akses ke salah satu komputer budak lain.