Cara Menyembunyikan Album di Facebook

Di Facebook, anda boleh memutuskan siapa yang dapat melihat foto peribadi anda - satu demi satu; semuanya sekaligus; atau anda boleh menguruskannya secara berkumpulan dengan meletakkannya di Album foto.

Sebarang gambar yang anda muat naik ke halaman perniagaan - termasuk yang ada di Album - secara lalai - awam di Facebook . Seperti yang ada pada tahun 2019, tidak mungkin lagi menyembunyikan foto di Halaman Facebook dari orang ramai, termasuk halaman perniagaan atau halaman selebriti . Anda boleh menghapusnya.

Bagaimana Saya Menguruskan Album Saya?

Buat album baru di Facebook, atau buka album yang telah anda buat.

  1. Buka Halaman Profil Anda

  2. Klik pada _Profile nam_e anda di bahagian atas mana-mana halaman Facebook dan kemudian klik "Foto" di menu sebelah kiri.

  3. Buka Album

  4. Pilih "Album" dan kemudian klik pada mana-mana album, kecuali Foto Sampul atau Foto Profil anda. Album ini selalu umum dan tidak dapat diedit. Walau bagaimanapun, anda boleh memadamkan foto muka depan dan foto profil, jika anda mahu tidak ada yang dapat melihatnya.

  5. Pilih Tetapan Privasi Album

  6. Klik butang "Edit" di atas sampul album dan kemudian klik butang "Privasi" . Anda mempunyai beberapa pilihan untuk menentukan siapa yang dapat melihat album dan kandungannya.

  7. Umum: Sesiapa sahaja dapat melihat album dan kandungannya.

  8. Rakan: Hanya rakan anda yang dapat melihat album dan kandungannya.

  9. Kawan kecuali kenalan: Rakan Facebook dapat melihat album, kecuali rakan yang telah anda tambahkan ke " Acquaintances." Untuk menjadikan rakan sebagai kenalan, pergi ke halaman profilnya, arahkan kursor ke butang " Rakan " dan kemudian pilih " Kenalan."

  10. Hanya Saya: Tidak ada yang dapat melihat album kecuali anda . Ini adalah pilihan yang baik untuk meletakkan album di luar talian, tanpa benar-benar menghapusnya.

  11. Khusus : Mengklik pilihan ini membolehkan anda memberi nama orang tertentu yang dapat melihat album, atau untuk menentukan orang yang tidak dapat melihat album tersebut.

  12. Senarai: Sekiranya anda telah menggunakan ciri Senarai Rakan Facebook , anda boleh memilih senarai di sini. Hanya orang dalam senarai yang akan melihat album tersebut. Untuk membuat senarai rakan, pergi ke halaman utama Facebook anda (halaman dengan Newsfeed anda, bukan halaman Profil anda) dan klik pilihan "Daftar" di menu sebelah kiri.

  13. Petua

    Sekiranya anda ingin menyembunyikan gambar yang ada di Foto Profil atau Album Foto Sampul anda, tambahkan gambar tersebut ke album peribadi Facebook dan kemudian hapus dari album awam.

Bagaimana Saya Menguruskan Album Berkongsi Saya?

Album yang dikongsi ialah sebarang album di mana anda telah menamakan orang tertentu sebagai penyumbang semasa anda menyediakan album. Hanya pencipta album bersama yang dapat menguruskan tetapan privasinya. Proses untuk menyesuaikan tetapan privasi untuk album bersama adalah sama dengan album lain, kecuali pilihannya sedikit berbeza.

Umum: Sesiapa sahaja dapat melihat album dan kandungannya.

Penyumbang Sahaja: Hanya orang yang anda namakan sebagai penyumbang yang dapat melihat album tersebut.

Rakan Penyumbang: Penyumbang dan semua rakan Facebook mereka dapat melihat album tersebut.

Bagaimana Saya Menguruskan Foto Saya?

Anda boleh mengubah privasi foto individu - sama ada dalam album atau tidak - dengan membukanya dan mengklik butang "Edit" . Pilihan perkongsian untuk foto adalah sama dengan pilihan untuk album anda .

The p tetapan privasi * Hoto ini * akan mengatasi tetapan album. Contohnya, jika anda mempunyai album yang dapat dilihat oleh orang ramai, anda boleh memilih satu foto untuk menjadikannya rakan sahaja. Begitu juga, jika anda mempunyai album peribadi, anda dapat menjadikan foto individu dalam album tersebut dapat dilihat oleh orang ramai, tetapi masyarakat umum tidak akan dapat melihat foto lain dalam album tersebut.

Siapa Yang Boleh Melihat Foto Yang Ditandai?

Sekiranya anda telah menandai seseorang dalam foto, orang itu dan rakan Facebook mereka akan dapat melihatnya, walaupun anda telah menjadikan foto itu sebagai peribadi . Sekiranya foto itu ada di album peribadi, mereka tidak akan dapat melihat foto lain dalam album tersebut.