Cara Memangkas Lingkaran Dari Gambar dalam GIMP

Program grafik sumber terbuka GIMP merangkumi sejumlah alat penyuntingan, termasuk alat pemangkasan dan alat pemilihan. Tidak ada alat pemangkasan bulat di GIMP, tetapi Anda dapat menggunakan alat pemilihan elips program sebagai solusi penyelesaian ketika anda perlu memotong lingkaran.

Pangkasan dalam GIMP

Memangkas gambar dalam GIMP dan program grafik lain menyoroti kawasan gambar yang ingin anda simpan dan menghapus bahagian gambar yang berada di luar kawasan ini. Anda boleh menggunakan pemotongan untuk mengubah bentuk gambar dan membuang kawasan yang tidak diingini. Alat pemangkasan dalam GIMP berbentuk persegi panjang, jadi Anda tidak dapat menggunakannya untuk membuat tanaman melingkar.

Alat Pemilihan

Alat pemilihan dalam GIMP berfungsi dengan cara yang serupa dengan alat pemangkasan, iaitu dengan memilih dan menonjolkan sebahagian gambar. Setelah menggunakan alat pilihan, anda boleh menyalin kawasan yang dipilih, atau memanipulasinya dengan alat kesan dan penapis GIMP. GIMP merangkumi alat pemilihan elips yang membolehkan anda memilih bahagian gambar berbentuk bulat atau bujur. Menyalin pemilihan pekeliling dan menempelkannya ke gambar baru akan mencapai kesan yang sama dengan tanaman bulat.

Menggunakan Alat Pemilihan

Setelah membuka gambar yang ingin diedit dalam GIMP, klik butang alat pemilihan elips yang berlabel dengan ikon elips di panel kotak alat di bawah menu navigasi utama. Untuk memilih bahagian bulat gambar, seret kursor alat pilihan secara menyerong dari satu sudut panel gambar ke arah tengah. Jauhkan garisan seret mungkin untuk membentuk bentuk bulat yang kemas. Menggerakkan kursor ke atas atau ke bawah mengubah bulatan menjadi bentuk elips, jadi elakkan pergerakan naik atau turun. Sekiranya anda melakukan kesalahan, klik skrin untuk menghapus pilihan, kemudian cuba lagi. Untuk mencapai lingkaran yang sempurna, pilih "Fixed Size" dan bukan "Free Select" dari panel Pilihan Alat. Ketikkan nilai ukuran piksel yang sama ke dalam kotak input lebar dan tinggi untuk membentuk pilihan bulat.

Melekatkan Pilihan

Setelah memilih bagian melingkar gambar, salin pilihan dengan mengklik "Edit" di menu utama, diikuti dengan "Salin" di menu drop-down. Pilih "Edit" sekali lagi, lalu arahkan ke "Tampal Sebagai" di menu drop-down. Pilih "Gambar Baru" di menu kandungan. GIMP menempelkan pilihan bulat sebagai gambar baru, yang kini anda dapat edit dengan alat GIMP lain atau simpan sebagai pilihan bulat. Untuk mengekalkan latar belakang yang telus di belakang gambar bulat, simpan fail dalam format fail gambar GIF atau PNG.