Telefon Saya Jatuh di Air dan Saya Tidak Dapat Mendengar Kecuali Dengan Alat dengar

Ini adalah mimpi ngeri pengguna telefon bimbit: menjatuhkan telefon anda di dalam air. Lebih teruk lagi apabila ia adalah telefon perniagaan anda, dan anda memerlukannya untuk membuat panggilan kepada pelanggan atau rakan sekerja. Walaupun pengeringan telefon basah kadang-kadang membolehkan anda terus menggunakan peranti ini, anda mungkin menyedari bahawa aspek telefon tidak berfungsi seperti sebelumnya. Kemungkinan mikrofon dan pembesar suara anda rosak secara berterusan oleh air, jadi anggap bertuah jika fon kepala masih berfungsi.

Bagaimana Penceramah Berfungsi

Pembesar suara luaran, alat dengar, dan mikrofon telefon anda sering disambungkan, walaupun ini berbeza dari model ke model. Sebagai contoh, pada iPhone, mikrofon dan alat dengar - di mana anda mendengar orang yang berada di seberang panggilan - adalah perkakasan yang sama, jadi merosakkannya bermaksud merosakkan kedua-duanya. Beberapa telefon, seperti Samsung Galaxy, menghubungkan kedua mikrofon dan fon kepala ke pembesar suara luaran, jadi jika ketiga-tiganya rosak, anda tidak akan dapat membuat panggilan dengan cara konvensional.

Kerosakan Separa

Apabila telefon basah, mana-mana atau semua komponennya boleh mengalami kerosakan kekal. Menempatkan telefon anda ke dalam nasi yang tidak dimasak selama satu atau dua hari dapat membantu dengan menyedut kelembapan, tetapi beberapa bahagian yang halus mungkin rosak secara tidak dapat ditarik balik. Sangat mustahil pembesar suara dalaman rosak tetapi untuk bicu fon kepala, yang hampir selalu merupakan komponen perkakasan yang berbeza, tetap utuh. Sekiranya anda masih dapat menggunakan alat dengar untuk mendengar dan bercakap semasa panggilan, anda hanya perlu menyesuaikan diri dengan tingkah laku itu atau membayar untuk memperbaiki telefon anda.

Membaiki Kerosakan Air

Sebilangan besar pembekal sel akan menawarkan untuk memperbaiki telefon bimbit anda untuk anda, selagi telefon anda dalam jaminan dan selama anda membeli pelan perlindungan yang merangkumi kerosakan air. Hati-hati di sini, kerana tidak semua syarikat sel memberi sokongan kepada kerosakan yang disebabkan oleh pengguna. Mungkin ada kawasan kelabu di sini - jika anda meletakkan telefon anda di tandas, misalnya, syarikat anda mungkin tidak akan membuat liputan dan anda perlu membayar dari poket. Sekiranya telefon anda basah kerana kelembapan atau hujan, ia mungkin lebih memaafkan.

Menggunakan Alat dengar yang berbeza

Sekiranya anda tidak mampu mengganti atau memperbaiki telefon anda, anda boleh menggunakan alat dengar dengan mudah dengan peranti - dan anda mempunyai beberapa pilihan di sini. Anda boleh membeli alat dengar yang merangkumi mikrofon dan yang menghubungkan ke telefon anda menggunakan bicu fon kepala. Ini biasanya agak murah dan menawarkan kualiti suara yang baik. Sebagai alternatif, anda boleh membeli alat dengar Bluetooth dan menyambung secara wayarles ke telefon pintar anda. Sebilangan besar telefon pintar menyokong teknologi Bluetooth, dan Bluetooth menawarkan kelebihan kerana tidak ada kabel yang mengganggu di tangan anda jika anda perlu menaip semasa melakukan panggilan. Beberapa alat dengar Bluetooth juga tidak menarik, dan tidak akan menghalangnya - walaupun harganya lebih mahal daripada fon kepala.